luni, 17 iunie 2013

Ardeiul iute


   Extern, ardeiul iute este folosit in combaterea durerilor reumatismale, lumbago, nevralgii, etc.

    Proprietati: in doze mici ajuta la stabilirea unei digestii normale, iar in doze mari are actiune purgativa si scade tensiunea arteriala.

   Pentru vitaminizarea organismului, contra dispepsiilor atone si ca afrodiziac intern se consuma planta cruda. 

   Pentru dezalcolizare se foloseste tinctura din 200 g ardei iute macerat timp de 7 zile in 100 ml alcool alimentar. Se vor lua 10-30 picaturi zilnic cu ceai de anghinare. 

   Pentru stimularea digestiei zilnic se ia cate 0,30 g pulbere de ardei iute uscat si maruntit. 

 Ardeiul iute face parte din familia capsicum, si este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. Ardeiul iute ajuta la stimularea metabolismului, prin actiunea pe care o are asupra structurii venoase.



   Pentru combaterea reumatismului si degeraturilor se pune 1 lingurita de ardei pisat si 1 lingurita de sare la 250 ml alcool si 1 litru de otet de vin. Se lasa la macerat timp de 10 zile, dupa care se strecoara si se foloseste la frectii locale. Se poate folosi si pentru alopecie.


   Tinctura de ardei iute. Se macina ardeiul, apoi se va pune peste pulbere de 5 ori mai mult alcool sanitar. Se tine o perioada de 15 zile agitand des si se poate apoi folosi la frectii care au rostul de a restabili circulatia sangelui perturbata, calmeaza durerile sau ajuta la alopecii, irigand mai bine pielea capului.Se va pune doar atata tinctura cat poate suporta fiecare in functie de sensibilitatea locala. Nu se aplica pe tegumente lezate. Se mai poate dilua cu apa daca nu se suporta concentratia respectiva.

    In cazul in care aveti o disfonie (sau o oboseala a corzilor vocale), se va face un decoct de ardei iute. Se taie un ardei iute si se va fierbe timp de 15 minute in 250 ml apa. După strecurare se va face gargara. Aceasta face ca circulatia sangvina la nivelul gatului sa se intensifice, lucru care duce la refacerea rapida a vocii.

    Ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, el curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau a trigliceridelor.

   Ardeiul iute stimuleaza fluidizarea secretiilor de mucus din plamani sau fosele nazale, un ceai cu ardei iute stimuland rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorand nasul infundat si congestionat.

   Ardeiul iute se foloseste la urmatoarele afectiuni: algii, alopecie, angina pectorala, artrita, atonie digestiva, constipatie, crampe musculare, dispepsie atonica, dizenterie, dureri de gat, dureri reumatice, afectiuni ale corzilor vocale, entorse, hemoragie urinara, hemoroizi, gripa, guta, guturai, lumbago, nevralgii diverse, paralizii, paraziti intestinali, pelada, raceli, reface vasele de sange, torticolis, tuse, varice.


   Ardeiul iute stimuleaza secretia gastrica, este util in dispepsie atonica, fortifica vasele de sânge şi este antihemoragic.


   Notam faptul ca persoanele care au diverse afectiuni ale stomacului, ficatului, cailor urinare sau au hemoroizi, ar trebui sa nu consume ardei iuti, care pot agrava aceste afectiuni.


    Caldura care este resimtita de catre o persoana in urma consumului de ardei iute este energie care rezulta in urma arderii caloriilor. 



 

     Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata, plamani, pancreas si poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde.

    Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului, ajuta la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia tesutului din stomac facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor intestinale. 

   Ardeiul iute de culoare rosu aprins are un continut ridicat de betacaroten sau provitamina A.
Doua lingurite de ardei iute pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnica de vitamina A cu rol important in lupta anti-infectie si esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acopera pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal si cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de aparare impotriva agentilor patogeni, invadatori.



 

miercuri, 12 iunie 2013

Dieta pentru 13 zile

   In aceasta postare,  cei ce doresc sa urmeze un regim pentru a mai slabi, vor gasi un model de dieta, pentru a continua seria inceputa.
   Aceasta dieta schimba metabolismul, este destul de dificil de urmat, dar are rezultate.In cele 13 zile se pot pierde intre 10 kg si 20 de kg.Daca dieta este urmata pas cu pas, se pierde, grasimea din tesuturi si este posibil sa nu se mai ia in greutate timp indelungat, chiar daca se revine la alimentatia de dinainte de dieta.

   Cura se poate relua dupa 6 luni, iar in timpul dietei este interzisa introducerea vreunui aliment, in afara de cele indicate.
   In cazul in care persoana care tine dieta, nu o poate urma mai mult de 6 zile, este bine sa o intrerupa si sa o reia dupa 3 luni.




   Se consuma 2 l de lichide pe zi.
   Salata verde care trebuie consumata, este bine sa fie intotdeauna proaspata.
   Pestele folosit poate fi cod, pastrav sau calcan.
   Cafeaua nu se poate inlocui cu ceai si nici invers.
   Iaurtul natural este cel nepasteurizat, fara adaos de zahar sau fructe.

   Ziua 1:
   Dimineata: o ceasca de cafea cu un cub de zahar
   Pranz: doua oua fierte tari, 400 g spanac, o rosie
   Cina: 200 g friptura vita, o salata verde cu ulei de masline si zeama de lamaie

   Ziua 2:
   Dimineata: o ceasca de cafea cu un cub de zahar
   Pranz: 250 g sunca, un iaurt natural
   Cina: 200 g friptura vita, o salata verde cu ulei de masline si zeama de lamaie

   Ziua 3:
   Dimineata: o ceasca de cafea cu un cub de zahar si o felie paine prajita
   Pranz: doua oua fierte tari, o felie sunca, o salata
   Cina: o telina fiarta, o rosie, un fruct proaspat (mar, para, portocala)

   Ziua 4:
   Dimineata: o ceasca de cafea cu un cub de zahar, o felie paine prajita
   Pranz: 200 ml suc portocale, o cutie iaurt natural
  Cina: un ou fiert tare, un morcov ras, 250 g branza vaci

   Ziua 5:
   Dimineata: un morcov mare ras
   Pranz: 200 g peste (cod, pastrav, calcan) fiert cu zeama de lamaie, o lingurita unt
   Cina: 200 g friptura vita, o telina rasa







   Ziua 6:
   Dimineata: o ceasca de cafea cu un cub de zahar, o felie paine prajita
   Pranz: doua oua fierte tari, un morcov ras
   Cina: ½ pui facur friptura, o salata cu ulei de masline si zeama de lamai


   Ziua 7:
   Dimineata: o ceasca de ceai fara zahar
   Pranz: o salata de cruditati
   Cina: 200 g cotlet miel, un mar


   Ziua 8:
   Dimineata: o ceasca de cafea cu un cub de zahar
   Pranz: doua oua fierte tari, 400 g spanac, o rosie
   Cina: 200 g friptura vita, o salata verde cu ulei de masline si zeama de lamaie

   Ziua 9
   Dimineata: o ceasca de cafea cu un cub de zahar
   Pranz: 250 g sunca, un iaurt natural
   Cina: 250 g friptura de vaca , o salata cu ulei de masline si zeama de lamaie

   Ziua 10:
   Dimineata: o ceasca de cafea cu un cub de zahar, o felie paine prajita
   Pranz: doua oua fierte tari, o felie sunca, o salata
   Cina: o telina fiarta, o rosie, un fruct proaspat (mar, para, portocala)

   Ziua 11:
   Dimineata o ceasca de cafea cu un cub de zahar, o felie paine prajita
   Pranz: 200 ml suc portocale, un iaurt natural
   Cina:un ou fiert tare, un morcov ras, 250 g branza

   Ziua 12:
   Dimineata: un morcov mare ras
   Pranz: 200 g cod fiert cu zeama de lamaie si o lingurita de unt
   Cina: 250 g friptura de vita, o telina rasa

   Ziua 13:
   Dimineata: o ceasca de cafea cu un cub de zahar, o felie paine prajita
   Pranz:doua oua fierte tari, un morcov mare ras

   Cina: 250 g pui, o salata verde cu zeama de lamaie si ulei de masline




duminică, 9 iunie 2013

Alunitele: semne de ingrijorare?

   Orice persoana are alunite, mai multe sau mai putine, in diferite zone ale corpului si de marimi variate.Acestea sunt niste semne de culoare bruna, fie dizgratioase sau dimpotriva, care reprezinta un simbol al sarmului nostru.In functie de pozitionarea acestora exista chiar si semnificatii mai mult sau mai putin reale:
   - alunitele din mijlocul fruntii ne indica o persoana ursuza, pusa pe cearta;
   - pe tampla stanga, o persoana risipitoare;
   - pe tampla dreapta, o persoana tenace;
   - pe barbie, o persoana cu fire artistica;
   - pe sprancene, o persoana cu noroc in dragoste;
   - la radacina nasului, o persoana prietenoasa;
   - pe urechi, o persoana bogata;
   - pe obrazul drept, o persoana cu succes in viata;
   - pe buze, o persoana lacoma;
   - pe nari, o persoana care adora sa calatoreasca.



   Alunitele apar la varste fragede, sau chiar ne nastem cu ele si sunt excrescente mici, pigmentate, la nivelul pielii.Nu trebuie sa intram in panica daca avem alunite, chiar daca sunt numeroase, insa pentru linistea noastra putem apela la un dermatolog, pentru un consult, in cazul in care avem semne de intrebare.Toamna este indicat sa facem un consult, pentru a urmari eventuale schimbari, in urma unei veri in care ne-am expus razelor solare.
   De cele mai multe ori alunitele sunt inofensive, dar s-au vazut si cazuri in care din benigne, s-au transformat in maligne si au cauzat cancer de piele.
   Astfle, nici o alunita nu trebuie neglijata si este de datoria noastra sa avem grija, sa evitam ruperea, lezarea, taierea, ranirea, inteparea alunitelor.In cazul in care am lezat o alunita, chiar daca este o ranire usoara, se recomanda o vizita la dermatolog, sau urmarirea atenta a evolutiei alunitei.

   Daca anumite alunite au fost diagnosticate ca avand potential cancerigen, acestea nu se vor expune la soare, iar pentru alunitele inofensive, se vor folosi, totusi, creme cu factor de protectie.

   Scoaterea alunitelor cu potential cancerigen se va face chirurgical si este o metoda indicata, in urma acestei actiuni, nu se formeaza cancerul de piele, ci dimpotriva, ne protejeaza de acesta.Singurul dezavantaj al scoaterii alunitelor este faptul ca vor ramane cicatrice si semne inestetice.

   Zonele din care ar trebui sa ne scoatem alunitele pentru a nu risca nimic, sunt:
   - zona axilei,
   - zonele unde folosim orice metoda de epilare,
   - zona scalpului,
   - zonele unde se folosesc: cureaua, bretelele sutienului etc.



   Exista si cateva metode naturiste pentru indepartarea alunitelor, dar nu se va apela la nici una dintre ele, fara acordul medicului.
   Rostopasca: se aplica tinctura sau suc proaspat de rostopasca pe alunita, de mai multe ori pe zi.
   Patrunjelul: se pune la fiert o radacina de patrunjel in 200 ml apa, pana cand apa scade la jumatate.Se strecoara si se pune o compresa inmuiata in acest preparat.Compresa se mentine umeda timp de 24 de ore si tratamentul se urmeaza pana la disparitia alunitei.
   Aloe: se rupe o bucatica de frunza si se freaca alunita cu partea din care curge sucul.Se repeta procedeul de mai multe ori pe zi.
   Spirulina crema: se foloseste de doua ori pe zi, ungandu-se alunita cu un strat subtire.
   Iedera: se pun 4 linguri de frunze si ramuri tinere in 250 ml apa si se fierbe pentru 20 de minute.Se strecoara si se pun comprese cu acest preparat.
   Uleiul de ricin: se umezeste un tampon de vata cu ulei de ricin  si se frectioneaza alunita de 3-4 ori pe zi.
   Varza: se striveste o bucata de foaie de varza , se unge cu tinctura de propolis si se fixeaza peste alunita pentru 24 de ore.Se urmeaza procedeul pana la disparitie.
   Bitter suedez: se inmoaie un tampon de vata intr-o solutie de bitter suedez, se plica pe alunita si se fixeaza tamponul.Se mentine 4-5 zile si apoi se schimba tamponul.
   Propolis: se aplica propolis brut pe alunita si se acopera cu un bandaj.Propolisul se schimba la 2 zile.Se foloseste si tinctura de propolis, care se aplica pe alunita cu un tampon de vata, de 2-3 ori pe zi.
   Decoct de coada calului: 2 linguri de planta se pun la 100 ml apa, se fierbe 5 minute, se strecoara si se pun comprese cu acest lichid.Se lasa compresa o zi si o noapte.
   Coaja de nuca verde: coaja se pune pe alunita de mai multe ori pe zi si se tine cateva minute.



   Se recomanda consult de specialitate si analiza in cazul in care:
   - o alunita a crescut peste un milimetru in diametru in ultima perioada sau daca diametrul ei este mai mare de 6 mm,
   - o alunita are o culoare ciudata cu mai multe nuante in acelasi timp, sau in cazul in care culoarea ei devine maro inchis, spre negru,
   - o alunita are margini neregulate sau o forma neregulata,
   - suprafata alunitei nu este plata si neteda, ci prezinta asperitati si o crusta,
   - o alunita produce mancarimi, este hemoragica sau ulcerata,
   -  o alunita se inflameaza sau se infecteaza.

vineri, 7 iunie 2013

CIREASA - Cerasus vulgaris

   Ciresul este un arbore din Caucaz, foarte cunoscut, de la care se intrebuinteaza cozile cireselor si eventual, uneori, frunzele.

   Compozitia chimica a cireselor: vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E; caroten; mineralele: fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu; oligoelemente: zinc, cupru, mangan, cobalt.
   Ciresele contin si zahar sub forma de levuloza care poate fi asimilat si de catre diabetici.
   Cozile de cireşe contin saruri de potasiu, taninuri de natura catenica, flavonoizi.





   Proprietătile cireselor:
   Cireasa este un fruct care poate fi consumat si de diabetici sau de catre cei care doresc sa slabeasca, pentru ca amageste foamea, dar totodata remineralizeaza organismul.
   Constituie un energizant racoritor, fizic si psihic, care intareste imunitatea corpului, este antiinfectios, sedativ nervos, regleaza functiile stomacului si ficatului.
   Cercetatorii au aratat ca persoanele care consuma zilnic, o luna de zile, suc de cirese sau cirese in cantitate mai mare, intineresc, deoarece acestea regenereaza celulele si fluidifica sangele.
   Cura cu cirese nu se va face insa in exces. 
   Ciresele reprezinta un depurativ puternic, detoxifiant, calmant al sistemului nervos, regenerator hepatic, reglator gastric, digestiv si hepatic, antireumatismal şi antiartritic.
   Actiunea depurativa este puternica datorita acizilor organici.
   Ciresele acţioneaza mai ales asupra ficatului si rinichilor, contribuind la fluidificarea sangelui.

   Ciresele sunt indicate in: afectiuni biliare sau renale, afectiuni catarale ale tractului urinar, artrite, astenie fizica si psihica, ateroscleroza, boli de ficat, batranete, boli psihice, boli nervoase, boli renale, cancer, cistite, colite de fermentatie, colesterol in exces, constipatie, crize migrenoase, demineralizare, depresii, diaree, dismenoree, fermentatii intestinale, guta, hepatita, hipertensiune, intarzierea cresterii la copii, litiaze de orice localizare, migrene, nefropatii, obezitate, pielite, pielonefrita, pletora, prevenirea batranetii, reumatism, senectute, stari de slabire a imunitatii, varice.

   Fructele se pot consuma ca atare in orice cantitate. Este bine sa se faca o cura de cateva zile cu aceste fructe, timp in care sa se consume zilnic cate 500 g fara sa se mai consume nimic altceva la aceea masa. Este util in toate afectiunile descrise mai sus.
   Fructele se pot usca pentru iarna. In acest caz se va pune 1 lingura de fructe uscate la 250 ml si se fierb timp de 10 minute. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este foarte util in special celor care doresc sa slabeasca, dar si la o serie din afectiunile de mai sus. (colita de fermentatie, afectiuni biliare si urinare, ateroscleroza).


   Sucul de fructe poate fi consumat zilnic in orice cantitate doriti sau sub forma de cura, minim 500 g zilnic, sau portionat 200 ml de 3 ori pe zi.Sucul de cireşe provoaca eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism. Reumaticii, gutosii şi artriticii trebuie sa il consume. Sucul de cirese indeplineste si o misiune de curatire a cailor urinare si a intestinelor.






   In caz de migrene este indicat un plasture cu cirese strivite, aplicat pe frunte.

   Mastile cu cirese sunt folosite pentru intretinerea tenului, ajuta pielea uscata si obosita. O mana de cirese curatite de samburi se dau prin mixer. Se aplica pasta obtinuta pe fata, se lasa 20 minute, apoi se spala cu apa calduta, minerala sau necalcaroasa.

   In caz de dispepsii, ciresele se pot consuma sub forma de sirop, compot, dulceata.

   Uleiul extras din samburele cireselor este foarte util in algiile reumatismale, disparitia petelor si a negilor.

   Cozile de cireşe sau frunzele, fierte timp de 15 minute, 2 lingurite maruntite la 250 ml apa, consumate 3 cani pe zi, au efecte in afectiunile renale sau litiaze, diaree.

   Samburii de cireşe sunt recomandati in:
   Colici abdominale: se consuma de mai multe ori pe zi miez de cirese dupa ce se sparg( 5 samburi de fiecare data).
   Viermi intestinali: se pun 40-50 miezuri de cirese in otet de vin, cat sa ii acopere de un deget. Se lasa sa se umfle doua zile. Se mananca 1-3 miezuri de 4-5 ori pe zi.Tratamentul dureaza doua saptamani, apoi se face pauza de o saptamana. Se mai repeta inca o data.

   Cea mai buna cura de dezintoxicare este cura in care se mananca numai cirese, fara nimic altceva, timp de 1-3 zile, aceasta inlesnind eliminarea deseurilor din organism si a toxinelor.
   Cura de cirese se recomanda hepaticilor, carora le regleaza functiile ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afectiuni biliare, celor cu stari avansate de oboseala, anemicilor, copiilor cu deficienta de crestere, celor cu afectiuni nervoase.
In cazul in care doriti sa tineti o cura cu cirese, se poate face: minicura şi cura exclusiva.
   Minicura: dimineata pe stomacul gol, se incepe cu o doza minima de 100g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfarsitul celei de a 3-a saptamani la 500g. De la doza de 300 g se imparte cantitatea in 3 reprize pana la pranz si nu se consuma nici un alt aliment. In timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Pranzurile si cinele usoare vor fi binevenite pentru ca aceasta terapie naturista sa aiba efectele scontate.
   Cura exclusiva. Se face timp de 3-4 zile, perioada in care se mananca doar cirese.Aceasta cura se poate relua in fiecare luna. Intre o priza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. Cantitatea de cirese este cuprinsa intre 2-3 kg pe zi. Capacitatea de absorbtie este diferita de la o persoana la alta. Aceasta cantitate de fructe se consuma in mai multe prize.

   Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusiva inseamna, intotdeauna la inceputul ei, o anumita prudenta, o crestere progresiva a cantitatii, pentru a nu risca anumite tulburari digestive. Motivul este usor de inteles: un organism obisnuit de multa vreme cu un dezechilibru alimentar poate reactiona violent la un nou mod de viata in alimentatie.


   Ciresele au un continut bogat in provitamina A, care creste acuitatea vizuala si intretine tesuturile (tegumente, mucoase, epitelii).




   Incepand cu varsta de 40 ani, unii oameni pot suferi de acidoza sau de alcaloza raspunzatoare de o imbatranire precoce. Prin actiunea sa echilibranta asupra Ph-ului sanguin, cireasa atenueaza aceste tulburari.

   In caz de gripa se lasa la macerat 50 g cozi de cirese la 1 litru de apa, timp de 12 ore. Se fierbe apoi 10 minute si se acopera 10 minute, apoi se strecoara. Se bea in 4 reprize pe zi.

   In caz de colici nefritice se fierb 50 g cozi la un litru de apa. Se bea 1 cana inainte de fiecare masa.

miercuri, 5 iunie 2013

Varicela

   Varicela este o boala contagioasa, a copilariei , denumita popular si "varsat de vant". Virusul care produce aceasta boala este virusul varicelo-zosterian.Varsta pana la care apare, in cazul copiilor, este de 12 ani, dar nu este proprie doar copiilor, boala intalnindu-se si la adulti.Perioada de epidemie mai puternica este iarna si primavara.

   Este o boala acuta, sursa de infectie o reprezinta bolnavii de varicela, transmiterea se face prin contact direct, de la o persoana la alta, mai ales pe calea aerului.Se poate transmite si prin secretii sau prin obiecte contaminate, dar sunt mai rare astfel de cazuri.

   Copilul bolnav este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana la 6-7 zile dupa aparitia primelor semne.In cazul varicelei, eruptia are loc in valuri succesive si apar pe piele vezicule adanci, ce lasa in urma lor, in cazul in care sunt rupte, cicatrici.Virusul varicelo-zosterian se gaseste la nivelul acestor vezicule, mai exact in lichidul cuprins de ele, ruperea acestora ducand la extinderea eruptiei.



   Perioada de incubatie, adica perioada de cand s-a produs contactul cu o persoana bolnava si  pana cand apar primele semne, este de 14-21 de zile, asta insemnand: un copil care a intrat in contact cu o persoana bolnava, la 14 zile poate incepe se manifeste aceleasi simptome.Perioada de carantina este de 3 saptamani, iar bolnavul este bine sa fie ferit de contactul cu alti bolnavi, care prezinta boli precum: hepatita sau TBC.

   Primele semne sunt: dureri musculare, febra, dureri de cap, nas curgand, dureri usoare in gat .Eruptia apare in prima faza sub forma unor pete rosii, marunte, bubite nesemnificative.Dupa 12-24 de ore acestea se transforma in vezicule cu lichid transparent, clar, ca niste mici bobite de roua.Dupa cateva zile, lichidul din vezicule devine tulbure, iar deasupra veziculelor se formeaza cojite.Stadiul de crusta poate dura 10-20 de zile.Din momentul in care aceste cojite se desprind de pe piele, pacientul nu mai este contagios.

   Varicela nu este o boala foarte grava, insa cu cat pacientul este mai inaintat in varsta, cu atat pot aparea complicatii, cum ar fi: febra mare, eruptie pe mucoase: cavitatea bucala, laringe, interiorul pleoapelor, organe genitale, raguseala, tuse productiva, secretii nazale abundente.

   Medicul pediatru este cel care pune diagnosticul corect, precum si formele de tratament, in cazul in care exista complicatii sau daca boala se manifesta intr-o forma mai grava.De obicei, pacientul se izoleaza la domiciliu, rar fiind nevoie de internare intr-un spital de boli infecto-contagioase.Nu se administreaza antibiotice, poate cel mult antitermice, daca este cazul, sau medicamente care sa amelioreze tusea, durerile de cap, secretiile nazale.
   Mancarilmile se trateaza cu solutii antihistaminice recomandate de catre doctor, alcool mentolat, pudra de talc mentolata.
   Pacientul are nevoie de odihna, liniste, respectarea stricta a regulilor de igiena.Dusul si baia se face cu acordul medicului, cu miscari blande si atentie pentru a nu rupe veziculele.O regula importanta este hidratarea, mai ales daca avem de-a face si cu febra si mai ales in cazul copiilor.Alimentatia sa fie variata, usoara, bogata in legume, fructe, iaurturi, compoturi.Fara alimente grase, condimentate, prajeli.In cazul in care infectia s-a extins in cavitatea bucala, trebuie avut grija la lichidele si mancarurile ingerate sa nu contina sare multa, sa nu fie acidulate, eventual mancarea se poate pasa.


   In caz de semne alarmante si complicatii se anunta imediat medicul si trebuie avut grija in cazul in care pacientul este un copil foarte mic, sau un varstnic, sau daca o femeie gravida intra in contact cu un bolnav infestat cu varicela.In cazul femeilor insarcinate, pot aprea malformatii la fat sau chiar pierderea sarcinii.

   Iata si o lista de simptome care necesita prezenta medicului:
   - febra mai mare de 38,8°C sau care nu scade mai mult de 4 zile,
   - tuse severa, respiratie dificila,
   - durere severa de cap,
   - o zona cu multe vezicule una langa alta, moi, calde, umede,
   - o posibila infectie la nivelul veziculelor,
   - letargie, ameteli,confuzie,
   - mers incet, greoi, 
   - imposibilitatea bolnavului de a privi lumina,
   - gat intepenit,
   - stare de greata si voma.

   Daca se tine cont de cateva reguli, varicela evolueaza si trece fara probleme:
   - izolare,
   - igiena,
   - atentie sporita la copii mici, batrani, femei insarcinate, pacienti cu deficiente de imuniatate,
   - hidratare,
   - evitarea ruperii basicilor cu lichid.
   La copiii mici este indicat sa le fie taiate scurt unghiile, pentru a nu se infecta prin scarpinare.De asemenea, zona ochilor necesita o igiena riguroasa, conjuctivita fiind una din complicatii, iar serul fiziologic asigura curatarea ochilor fara probleme.Zona genitala si a mucoasei anale trebuie tratate cu atentie, iar toaletarea lor sa aiba loc, cat mai des, mai ales daca exista vezicule in aceste locuri.

   Evolutia bolii este una rapida, iar in timpul bolii si dupa, organismul prezinta o scadere a rezistentei fata de alte boli.In acest caz este nevoie de un regim alimentar sanatos, cu aport de minerale si vitamine, chiar suplimentarea vitaminelor, in cazul copiilor.

   Virusul care determina aparitia varicelei nu dispare din organism, el ramane in stare latenta si in conditii prielnice de stres, imunitate scazuta, poate cauza zona zoster, o afectiune in care apar unele bube, insotite de mancarimi si chiar durere.20% din persoanele care au avut varicela, pot dezvolta ulterior, in viata, si zona zoster; aceasta se trateaza cu medicamente antivirale si steroizi.

   Complicatiile cele mai grave in cazul varicelei sunt: pneumonia variceloasa, encefalita variceloasa, glomerulonefrita, sindromul Reye.

   Exista vaccinare impotriva varicelei, se face optional si nu mai inainte de a implini copilul 12 luni.Copilul vaccinat, poate face o forma mai usoara si este protejat de formele grave ale varicelei sau de zona zoster.Persoanele carora le este interzisa vaccinarea: femeile insarcinate, persoanele care urmeaza tratamente cu cortizon, persoanele cu imunitate scazuta, copiii sub un an.

 

luni, 3 iunie 2013

Retete delicioase

   Va propun pentru astazi trei retete simple, pentru un aperitiv, un felul doi si un desert delicios.

                                         Rulada de carne tocata cu branza

   - 500 g carne tocata amestec porc si vita,
   - 1 chifla veche de o zi,
   - 250 ml bere,
   - 1 rosie mai mare,
   - 1 ceapa,
   - 2 catei de usturoi,
   - 2 legaturi patrunjel verde,
   - 1 ou,
   - sare, piper, boia dulce sau iute,
   - ulei,
   - 200 g telemea.

   Se inmoaie chifla in bere, se decojeste rosia, se taie cubulete si se caleste in putin ulei.Ceapa si usturoiul se curata, se toaca marunt si se caleste putin impreuna cu rosia.Patrunjelul spalat, se toaca marunt si se amesteca carnea cu oul si chifla stoarsa de bere.Peste compozitia de carne, ou si chifla, se adauga ceapa, usturoiul, rosia, patrunjelul si se condimenteaza cu sare si piper.
   Se unge cu ulei o folie mare de aluminiu, se presara boia, iar din compozitia de carne se formeaza un rulou gros de cca 6 cm, care se infasoara strans in folia de aluminiu.Se pune ruloul pe gratar, pentru 20-30 de minute si se intoarce din cand in cand.
   Se ia ruloul de pe gratr, se desface folia, se cresteaza ruloul oblic si in crestaturi se pun feliute de branza.Se strange folia la loc si se mai lasa pe gratar 5-6 minute, pana se topeste branza.




                                                 Aripioare de pui cu sos
   - 4-5 aripioare de pui,
   - 250 g ceapa,
   - 150 ml ulei,
   - 100 ml vin alb,
   - 150 g faina,
   - 150 g smantana,
   - 50 g unt,   
   - 1,5 kg oase de vita sau de porc,
   - 1 lingurita de boia dulce sau iute,
   - sare.

   Se pun aripioarele la fiert in apa cu sare.Se fierb oasele de porc sau de vita, separat, in apa cu sare.
   Pentru sos, se curata ceapa, se toaca marunt, se pune uleiul la incins, si se caleste ceapa cu faina.Cand ceapa are culoarea galben-aurie, se pune boiaua de ardei si se amesteca foarte bine.Se stinge amestecul cu supa de oase si se adauga smantana.Se adauga sare, vinul, se mai fierbe 20 de minute, se adauga untul si se amesteca continuu.Se aduce la masa, separat, aripioarele fierte si apoi putin prajite si sosul.



                                                     Chec cu pere si stafide

   - 4 pere coapte,
   - 150 g faina,
   - 5 oua,
   - 150 g zahar,
   - 50 g margarina pentru prajituri,
   - 50 g stafide,
   - sare,
   - 2 linguri apa,
   - 2 linguri lichior de pere.

   Se inmoaie stafidele in lichiorul in care s-au pus si doua linguri de apa calda.Se spala perele, se curata de coaja si de partea lemnoasa, se taie cubulete si se prajesc in margarina.Se lasa pana se rumenesc, apoi se scurg si se lasa la racit intr-o strecutatoare.Se separa albusurile de galbenusuri, se freaca galbenusurile cu zahar, pana se albesc si apoi se incorporeaza faina, turnand-o in ploaie.Se adauga apoi perele, stafidele cu tot cu zeama, iar la urma albusurile batute spuma, amestecandu-se usor.
   Se unge cu margarina o forma de chec, se toarna compozitia si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru 50 de minte.Se lasa la racit 15 minute, in tava, dupa care se scoate cu grija.

 
 

sâmbătă, 1 iunie 2013

Sfaturi pentru parul blond si uscat

   Orice femeie si-a dorit macar o data sa aiba un par lung, blond si matasos.Putine doamne au aceasta culoare, in mod natural, asa ca multe persoane apeleaza la decolorare si vopsire, o tehnica destul de agresiva cu firul de par.Rezultatul? Un par tern, uscat, degradat.
   Cu putin efort, rabdare si atentie, parul blond se poate ingriji, iar aspectele mai putin placute, inlaturate.

   Nuantele de blond ofera luminozitate, cladura si intineresc trasaturile, iar pe timp de vara, parul blond scoate in evidenta bronzul pielii.Haideti sa vedem cum putem sa ne bucuram cat mai mult de un par blond si frumos.

   Parul trebuie protejat de soare si de apa sarata sau apa cu clor din piscina, deci o palarie sau produse cu SPF sunt foarte importante.Alte elemente nocive pentru par sunt: poluarea, calcarul, fumul de tigara, produsele de hairstyling, placa si uscatorul de par, toate acestea atacand firul de par si asa destul de fragil in urma decolorarii si vopsirii.Produsele cu SPF sunt cele de genul cremelor, lotiunilor, serurilor, uleiurilor si se pot achizitiona din farmacii sau saloane de specialitate.



   Se va evita spalarea in exces a parului, o data la 2-3 zile este suficient.Daca parul nu este murdar, se poate folosi pudra de talc sau un sampon uscat, care se aplica la nivelul radacinii.In caz contrar, o spalare in exces, nu ne ofera un aspect mai placut, ci dimpotriva, parul va parea uscat, tern, casant.

   Se va evita ciufulirea parului, electrizarea, frecarea de perna.Nimeni nu-si doreste ca podoaba capilara sa se transforme intr-o gramada de iarba uscata blonda. Fetele de perna ar trebui sa fie din matase ori satin, iar firele rebele se pot domoli cu un spray special.Prinderea parului nu trebuie sa aiba loc intr-un mod agresiv, cu produse care rup firele de par sau le incalcesc.Pieptanarea se va face cu perii moi, speciale, nu din cele confectionate din plastic.

   Din cand in cand se poate apela la o decolorare naturala.La 2-3 linguri de ulei de masline, se adauga sucul de la o jumatate de lamaie.Amestecul se aplica pe par si se sta la soare 30 de minute.Ambele ingrediente ajuta la decolorarea naturala a parului, iar uleiul de masline hidrateaza in profunzime.

   Vopsirea este indicat sa se faca cu o vopsea fara amoniac, iar varfurile de par ar trebui scurtate la 6-8 saptamani.De asemenea, vopsirea radacinii sa face mai des decat vopsirea integrala a parului.


   Produsele pentru par ar trebui sa fie de calitate, sa contina vitamine si proteine speciale, chiar si particule de stralucire.In comert sunt foarte multe astfel de produse, trebuie doar sa gasesti ceea ce ti se potriveste, iar daca nu reusesti, poti cere sfatul unui profesionist dintr-un salon de profil.
   Samponul este important sa faca parte din categoria produselor special create pentru parul blond, sa contina antioxidanti si sa curete in profunzime.
   Balsamul si masca pe care le folosesti ar trebui sa hraneasca parul, nu sa-l incarce, sa il revigoreze, daruind moliciune, stralucire, hidratare si suplete.
   Balsamul si masca se aplica mai ales pe varfuri, iar clatirea se face cu apa cat mai rece.In compozitia acestora este bine sa se regaseasca untul de shea, uleiul de migdale, keratina lichida.
   Dupa aplicarea balsamului este bine ca parul sa fie strans intr-un prosop, pentru a-i permite acestuia sa actioneze, caldura favorizand o mai buna absortie a proprietatilor nutritive.
   Ar fi bine sa existe chiar si un ritual al spalarii: se incepe cu un jet de apa cat mai rece, pentru inchiderea celulelor din firul de par.Se spala apoi parul cu apa mai calda si un sampon adecvat, facandu-se un masaj usor al scalpului, fara a-l agresa cu unghiile.Se tamponeaza parul cu un prosop uscat si se aplica o masca sau balsam.Se descurca parul cu un pieptan rar, se pune o casca de dus sau un prosop si se lasa sa actioneze 15 minte.Se clateste parul cu apa calduta, din abundenta.Ultimul jet sa fie cat mai rece pentru un plus de luciu si se pot folosi la clatire si ceaiul de musetel, zeama de lamaie sau otet de mere.

   Mastile pentru par le putem prepara acasa, din ingrediente naturale: ulei de masline, avocado, banane, iar galbenusul de ou se poate aplica pe intreaga lungime a parului.Uleiul de masline, ricin sau migdale se poate aplica, putin incalzit, cu o seara inaintea spalarii, pentru a hidrata intens.



   Masca cu ulei de masline, galbenus de ou si lamaie.Se amesteca ingredientele, iar cantitatile folosite sunt in functie de lungimea parului.Masca se aplica cel putin o data pe saptamana si se lasa sa actioneze 3-4 ore sau chiar mai mult, daca parul este degradat.

   Masca cu maioneza: maioneza poate fi folosita ca un excelent balsam, pentru parul degradat. Inainte de a te spala pe cap, umezeste-ti parul bine. Apoi aplica maioneza si maseaza cu varfurile degetelor pielea capului. Dupa ce te-ai asigurat ca ai intins bine maioneza pe tot parul, infasoara-l intr-un prosop si lasa sa actioneze timp de 30 de minute. Apoi, te poti spala pe cap asa cum faci de obicei, dar fara a mai folosi balsam.

   Masca cu ulei de catina: pentru aceasta reteta naturista, vei avea nevoie de 6 linguri ulei masline, 5 linguri ulei de catina, 5 linguri ulei ricin, 3-4 linguri vitamina A uleioasa, 4 fiole vitamina C si un galbenus de ou. Toate acestea (cu exceptia uleiului de masline si oului) se gasesc in farmacii. Cum aplici masca? Inainte de baie, se uda parul foarte bine, se sterge si se maseaza cu aceasta compozitie, insistandu-se 2-3 minute la varfuri. Apoi se strange parul si se acopera cu ceva (casca sau prosop), lasand solutia sa patrunda timp de 30 - 60 de minute. Apoi se clateste si se spala parul in mod normal.

  Masca cu ceaiuri: pentru un par blond sau o culoare mai deschisa a parului, dar si pentru intarirea parului fin si despicat, este indicat un ceai de flori de musetel. Ai nevoie de doua linguri de flori fierte timp de 20 de minute in 600 ml de apa clocotita. Umezeste parul cu acest ceai, urmand ca dupa samponare sa il clatesti cu apa normala si apoi cu restul de ceai. Acest tratament este ideal si pentru deschiderea nuantei parului saten. Este util si amestecul de lamaie, miere si musetel intr-un decoct pe care il poti pastra mai mult timp la frigider.

  Masca cu vitamine: aceasta masca se prepara astfel: se pun intr-un castron si se amesteca doua linguri de ulei de ricin (de la plafar sau farmacie), doua linguri de ulei de masline, zeama de la o jumatate de lamaie, 10 picaturi de vitamina A uleioasa (se cumpara de la farmacie), o fiola de vitamina E (tot de la farmacie), un galbenus de ou si doua linguri de miere. Masca se tine jumatate de ora, apoi parul se spala cu sampon, iar aceasta masca se foloseste de doua-trei ori pe saptamana.
 


   Masca cu banana: amestecati o jumatate de banana, cu o lingura de suc de lamaie si o lingura de miere pana cand aceasta compozitie devine o crema. Aplicati pe parul uscat si lasati sa actioneze timp de 20 de minute, apoi clatiti.

   Balsam pe baza de lapte: dupa ce v-ati spalat parul, in loc de utilizare a balsamului, folositi lapte. Va avea exact acelasi efect ca si un balsam obisnuit. Dupa 15 minute clatiti cu apa calduta.
  
   Smantana face si ea minuni pentru par: 2 lingurite de smantana, o jumatate de lingurita de ulei din germeni de grau si o lingurita de zeama de lamaie se amesteca si se aplica pe par iar dupa 15 minute se clateste. Veti avea un par mai sanatos si plin de vitalitate.

  Zeama de lamaie, doua galbenusuri de ou, un albus si o lingura de miere poate avea efecte foarte bune asupra parului dumneavastra. Se lasa sa actioneze timp de 10 minute dupa care se clateste. Este un tratament perfect pentru parul deteriorat.
  
   Pentru a avea un par moale si matasos, amestecati trei linguri de ulei de masline si 2 linguri de miere. Aplicati amestecul pe par si infasurati-va parul intr-un prosop timp de 15 minute dupa care clatiti si samponati.

  Volumul parului este un lucru greu de obtinut dar cu lingura de otet, o lingura de miere si o jumatate de cana de apa calda amestecate si folosite asemenea unui spray dupa spalarea parului va avea efecte garantate.

   Masca cu ulei de cocos, miere, ulei de ricin, vitamina A.Se topeste uleiul de cocos, care are consistenta unui unt si se adauga restul ingredientelor.Se aplica si se pastreaza pe par 2 ore.Se continua cu clatire, samponare si aplicarea baslsamului.

   Masca cu avocado, galbenus de ou si ulei de masline.Se amesteca totul in blender, se plica pe par mixtura obtinuta, se acoprea capul si se lasa 30-45 de minute.Se clateste parul si apoi se spala normal.

   
   
   

  

ShareThis