duminică, 18 septembrie 2016

Programul de toamnă, ardeiul iute

   Din punctul de vedere al sănătății, această perioadă de trecere spre iarnă este o încercare serioasă, pe care trebuie să știm să o depășim.Aceste luni reprezintă perioada de vârf a guturaiului și răcelilor de tot felul, deoarece organismul este încă în curs de adaptare la sezonul rece, alimentația începe să fie mai săracă, starea de bună dispoziție (care este cel mai bun medicament) este în scădere, iar zilele însorite, urmate de cele friguroase, creează șocuri, în urma cărora sistemul imunitar devine foarte vulnerabil.
   Din fericire toamna ne aduce și nenumărate remedii, pentru a lupta eficient cu frigul și cu consecințele sale de tot felul, dintre care răceala este, fără îndoială, pe primul loc.Utilizând farmacia naturii, este foarte posibil să nu mai fie nevoie să apelăm la medicamente, punându-ne la adăpost organismul de capriciile vremii și menținându-ne mereu în formă maximă.
 

   Vă prezentăm în continuare câteva remedii cu beneficii reale:

   Ardeiul iute:

   Este un prieten de nădejde în timpul perioadelor friguroase.El pune circulația în mișcare, încălzește corpul, distruge rapid germenii infecțioși din zona gâtului, desfundă nasul și ușurează respirația, doar prin simpla lui ingerare.În medicina populară, el este foarte folosit în tratamentul tuturor formelor de răceală, prin răceală înțelegându-se o gamă largă de afecțiuni, de la guturai și bronșită, până la durerile de spate (lombosciatică) produse de statul în frig sau curent.
 

   Iată câteva rețete foarte eficiente cu ardei iute:

   Dureri în gât: două linguri de apă clocotită se pun peste un vârf de cuțit de semințe de ardei iute, se lasă 20 de minute, apoi se amestecă cu miere lichidă (3 linguri).Se consumă cu înghițituri mici, lăsând să alunece bine pe gât.Efectele sunt imediate.

   Gripa: atunci când boala are ca focar de iradiere gâtul, procesul îmbolnăvirii poate fi stopat dacă se beau două-trei căni de ceai fierbinte de măghiran sau rozmarin în care s-a pus un vârf de cuțit de semințe de ardei iute.

   Guturai: ciorbele, supele și sosurile cu ardei iute desfundă imediat nasul, intensifică circulația în zona capului și cresc temperatura corpului.În cazul în care din cauza guturaiului simțiți că nu mai aveți miros, inspirați în dreptul unei despicături făcută cu cuțitul într-un ardei iute. 




   Sensibilitate la frig: friguroșilor, mai ales în timpul iernii, le este foarte utilă introducerea în alimentație a ardeiului iute.Acesta nu numai că intensifică circulația și crește temperatura corpului, dar are și efecte stimulente asupra sistemului nervos, mărind capacitatea de efort, creând o stare de vioiciune și bună-dispoziție.

   Tuse: o linguriță de plămădeală în rachiu de ardei iute pusă într-un pahar de apă și băută cu înghițituri mici oprește pe loc un acces de tuse, anesteziind pur și simplu terminațiile nervoase de la nivelul gâtului.Acest preparat are în plus și un efect antiinfecțios foarte energic la nivelul gâtului.
   Plămădeala se face simplu: peste 20-30 ardei iuți bine mărunțiți cu cuțitul se toarnă o jumătate de litru de rachiu; se lasă să stea într-un borcan bine închis, vreme de o săptămână, după care se filtrează și se trage într-o sticlă, care va fi bine înfundată și ținută la întuneric.

   Durerile musculare care apar la frig trec imediat dacă se masează foarte ușor locul afectat cu o soluție formată din cinci linguri de ardei mărunțit, jumătate de pahar de oțet și jumătate de pahar de spirt, care au stat șapte zile la macerat.Acest preparat este foarte bun pentru masaj (o dată sau de două ori pe zi) și pentru cei care au extremitățile reci.

   Lombosciatică: se iau 9 ardei iuți roșii și două linguri de semințe de ciumăfaie.Se pisează împreună în piuă, apoi se pun într-un ulcior, se adaugă jumătate de litru de rachiu și se lasă 9 zile după care se strecoară.Se face masaj în fiecare seară și în fiecare dimineață.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis