vineri, 2 septembrie 2016

Ciroza hepatică și plantele

   În cazul bolnavilor cu ciroză hepatică se folosesc aceleași plante ca și în cazul tratării hepatitelor cronice.
   În perioadele de acutizare a afecțiunii, fitoterapia poate fi administrată împreună cu preparatele farmaceutice.
  Astfel, pot fi folosite amestecuri de plante care au acțiune antiinflamatoare, care conțin vitamine, stimulează procesele de regenerare și care cresc rezistența generală a hepatocitelor.

   În caz de necesitate pot fi folosite plante cu acțiune diuretică, purgativă, dar întotdeauna trebuie să fie alese acele plante care nu conțin cantități mari de alcaloizi toxici sau substanțe iritante.
   În acest sens, nu este bine să includeți în amestecurile de plante pentru perioade îndelungate (mai mult de două-trei săptămâni) crușin, revent, sunătoare, rostopască.
   De asemenea, este bine să evitați la un moment dat plantele atât de recomandate în unele rețete: ghințura, ienupărul, tătăneasa, pelinul, drăcila.

   În cazul cirozei hepatice sunt recomandate de asemenea amestecuri de plante medicinale:

   Se amestecă măceșe, flori de siminoc (câte două părți), frunze de urzică (o parte).5 grame din acest amestec se pun într-un pahar de apă fierbinte, se lasă la infuzat patru ore, apoi se administrează pe parcursul zilei 200 de mililitri de infuzie, cu înghițituri mici.

   Se amestecă rădăcini de cicoare, frunze de coada-calului și coada-șoricelului, flori de gălbenele (în părți egale).Se pregătește o infuzie și se administrează după rețeta de mai sus.




   Se amestecă semințe de chimen, flori de gălbenele, frunze de coada-șoricelului, flori de mușețel, rădăcini de iarbă-dulce, măceșe (în părți egale).10 grame din acest amestec se pun în 500 de mililitri de apă călduță, se lasă la infuzat în termos opt ore, apoi se dă în clocot, se strecoară și se administrează câte 100 de mililitri dimineața și seara, înainte de masă.

   Aceste amestecuri de plante pot fi utilizate pe parcursul a șase-șapte luni, apoi se face o pauză de una-două luni.

   În perioadele de pauză sunt indicate ceaiurile vitaminizante:

   Se amestecă măceșe, frunze de urzică, rădăcini de morcov (câte trei părți), coacăze negre (o parte).5 grame din acest amestec se pun într-un pahar de apă, se fierb 10 minute, se lasă la infuzat patru ore, apoi se beau câte 200 de mililitri pe zi, în timpul meselor.

   După aceeași rețetă se pregătește o infuzie din următorul amestec: măceșe și fructe de merișor (câte o parte), frunze de urzică (trei părți); se beau câte 100 de mililitri de două-trei ori pe zi, înainte de masă.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis