joi, 16 iunie 2016

Despre ortorexie

   Chiar dacă pare greu de crezut, aceasta este o boală cauzată de alimentația sănătoasă.Pentru cel care suferă de această afecțiune, întreaga viață se rezumă la lupta dintre alimentele bune și rele.Această obsesie îl obligă pe ortorexic să-și planifice mesele cu mai multe zile înainte, iar hrănirea sănătoasă îi procură un sentiment de mândrie, chiar de superioritate.Se pare că această afecțiune tinde să devină o boală la modă, mai ales în țările dezvoltate. 

   Ortorexia se instalează pe nesimțite, în modul cel mai inocent și ortorexicii sunt convinși că au grijă de ei în modul cel mai potrivit cu putință.În timp, preocuparea alimentară îi acaparează progresiv, până când ajung să-și dedice cea mai mare parte din viață ingerării alimentelor.Moda alimentației ecologice, produse agricole obținute fără îngrășăminte chimice și pesticide, contribuie și ea la acest fenomen, prin introducerea noțiunii de grăsimi bune și rele pentru sănătate. 

   Dorind să se hrănească într-o manieră prea sănătoasă, unele persoane devin obsedate de clasificarea alimentelor în bune și rele, benefice și nocive.Aceasta anomalie, numită ortorexie, ia o amploare îngrijorătoare deoarece abundența în care se lăfăie țările dezvoltate a dat naștere unei noi angoase, și anume aceea de a se hrăni în mod sănătos.
   Pentru ortorexic întreaga viață se rezumă la a sorta alimentele bune și cele rele și obsesia sa îl obligă să-și planifice mesele cu mai multe zile înainte.La nevoie, el poartă cu el o trusă de supraviețuire, de exemplu, lapte de soia pentru cafeaua pe care o va bea, iar hrana sănătoasă îi procură un sentiment de mândrie, crezându-se chiar superior celor care nu procedează ca și el. 




   Test pentru depistarea bolii:

   Special pentru depistarea eventualilor suferinzi de afecțiunea ce tinde să devină extrem de populară, specialiștii au propus un fel de test.Este cazul să vă îngrijorați de la cinci răspunsuri afirmative în sus, care pot dezvălui  predispoziția la ortorexie.

   Vă petreceți mai multe ore din zi gândindu-vă la alimentația dvs.?
   Vă planificați mesele cu mai multe zile înainte?
   Valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumați trece înaintea plăcerii de a le savura?
   Calitatea vieții dvs. scade atunci când încercați să vă hrăniți sănătos?
   În ultima vreme, ați devenit mai sever cu alimentația dvs.?
   Ați renunțat la anumite mâncăruri care vă plăceau pentru că nu erau suficient de benefice sănătății?
   Aveți sentimentul că sunteți superior când mâncați alimente bune pentru sănătate?
   Aveți un sentiment de vinovăție când vă îndepărtați de la principiile dvs. alimentare?
   Regimul dvs. vă izolează din punct de vedere social?
   Aveți o senzație de liniște sufletească și de autocontrol atunci când mâncați sănătos?

   Cei care sunt preocupați numai de sucul din germeni de grâu, brânza de soia sau sucul dietetic, se pot confrunta cu tulburări psihice, respectiv, pot ajunge să se simtă ca și cum și-ar fi dedicat viața persoanelor lipsite de adăpost.Astfel, ortorexicii mai sunt numiți și drogații alimentației sănătoase.
   Numărul persoanelor care prezintă simptomele ortorexiei a crescut în mod vizibil de 5-6 ani încoace, ajungând să reprezinte în prezent un motiv frecvent de consult medical, dar numeroși ortorexici nici măcar nu sunt diagnosticați.
   Unii autori nu ezită să vorbească de o tulburare alimentară colectivă și în mod unanim, specialiștii denunță raportarea nevrotică a societății noastre față de hrană.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis