joi, 23 iulie 2015

Colesterolul, o problemă gravă?

   Tot mai des ascultăm discuții și indicații legate de colesterol, despre riscurile la care ne expunem atunci când colesterolul este mărit.Să detaliem puțin acest subiect:

   Nivelul crescut al colesterolului contribuie la creșterea incidenței accidentelor vasculare și a numărului de infarcturi cardiace.Cu alte cuvinte, inima pompează sânge prin intermediul unor vase sanguine numite artere.Acest sânge transportă oxigenul vital și nutrienții necesari țesuturilor și organelor întregului corp.Atunci când nivelul colesterolului crește peste limita normală și pentru perioade îndelungate, acesta se depune ca o ceară pe pereții interiori ai arterelor și reduce sau blochează circulația sanguină.
   Organele care primesc sânge de la aceste artere au de suferit, deoarece nu primesc suficient oxigen și nutrienți, cât ar avea nevoie.
 

   Colesterolul provine din două surse: cel mai mult se produce în ficat, prin transformarea diverșilor nutrienți, în special grăsimi saturate.Din moment ce toate animalele își produc propriul colesterol, cealaltă parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere.Acest colesterol este absorbit în intestine și se adaugă la cel produs de ficat.Este cunoscut faptul că o dietă bogată în grăsimi saturate conduce la creșterea producției de colesterol din organism.Așadar, prin reducerea cantității de grăsimi din dieta se poate menține nivelul colesterolului sanguin total în limite normale.     

   La rândul lor, grăsimile pot fi saturate și nesaturate.
   Cel mai simplu mod prin care le putem deosebi este aspectul lor: grăsimile saturate se solidifică sau rămân solide la temperatura camerei, iar cele nesaturate sunt lichide în aceleași condiții. 


 

   Pentru a se reduce colesterolul sanguin total este necesar să se limiteze aportul grăsimilor saturate.Grăsimile saturate se găsesc în special în carne și lactate făcute din lapte nedegresat.Grăsimile nesaturate (mono-nesaturate și poli-nesaturate) se găsesc în principal în plante și conduc în mai mică măsură la creșterea colesterolului total.
 

   Există evidențe experimentale că grăsimile mononesaturate (uleiul de măsline) chiar ajută la scăderea colesterolului sanguin.Exista o serie de grăsimi vegetale care se comportă ca și cele saturate: uleiul, nuca de cocos și untul de cacao (component al ciocolatei) și care trebuie evitate.Pe etichetele alimentelor se întâlnește adesea termenul de grăsimi vegetale hidrogenate.Hidrogenarea este un proces chimic prin care uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei și care sunt, deci, saturate.
   Aceste grăsimi hidrogenate sunt folosite la producerea snacks-urilor și margarinelor.Prin urmare, grăsimile, în general, trebuie reduse în dietă, însă cele saturate trebuie excluse din alimentația zilnică.
 

   Practic, este necesar să se urmeze un program alimentar sărac în colesterol și care să aibă următoarele obiective:
- scăderea cantității de grăsimi saturate din dietă;
- scăderea nivelului de colesterol;
- limitarea sodiului din alimentație;
- creșterea cantității de fibre și carbohidrați complecși;
- scăderea aportului caloric zilnic, dacă e necesară ajungerea la o greutate corporala sănătoasă.
 

   Din punct de vedere practic, se impun o serie de modificări ale stilului de viață și mai ales de alimentație:
   

   Trebuie limitate zahărul și alcoolul.Ele nu furnizează mulți nutrienți, dar aduc multe calorii.Își aduc deci contribuția la creșterea colesterolului prin creșterea în greutate.Un organism supraponderal conține în exces grăsimi saturate.
   

   Anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul și sedentarismul, pot mări riscul unor afecțiuni cardiace.Fumatul ar trebui abandonat, iar exercițiile fizice (20-30 de minute, de 3 ori pe săptămână) ajută la reducerea nivelului colesterolului și previn construirea depozitelor de colesterol.Tot mișcarea duce și la reducerea stresului, un alt factor de risc important în cazul bolilor cardiovasculare.
   

   Trebuie consumat des pește, de cel puțin 3 ori pe săptămână.Anumiți pești marini și oceanici cum ar fi macroul, somonul, heringul, tonul, conțin un ulei numit acid gras Omega-3.Acesta contribuie la menținerea unui nivel scăzut al colesterolului în sânge. Suplimentele pe bază de ulei de pește nu sunt totuși recomandate pentru că aduc prea multe calorii.
   

   Sunt de evitat alimentele cu conținut ridicat de sodiu.Anumiți pacienți cu nivel de colesterol mare au și tensiune arterială mare.Prin reducerea sodiului, se poate păstra tensiunea în limite normale.Sarea de masă este 50% sodiu.Sodiul este de asemenea un ingredient în multe alimente procesate.Se recomandă citirea etichetelor și alegerea numai a produselor care nu conțin mai mult de 300mg de sodiu într-o porție.Verdeața și mirodeniile pot fi folosite în locul sării pentru a da gust mâncărurilor.Nu trebuie folosiți înlocuitorii sării decât la recomandarea medicului.
   

   Trebuie crescută cantitatea de carbohidrați (paste, semințe, cartofi) consumată.Ca și grăsimile, sunt o excelentă sursă de energie, dar fără efectul negativ pe care grăsimile îl pot avea asupra organismului.Dar, din nou, trebuie citite cu atenție etichetele produselor de patiserie, prăjiturilor sau biscuiților.De multe ori, pentru producerea acestora se folosește ulei de cocos, ulei de palmier sau grăsimi hidrogenate.
   

   Consumați 20-30 de grame de fibre în fiecare zi.Alimente cum ar fi legumele, cerealele integrale, orezul brun, merele, căpșunile și morcovii, trebuie consumate pentru că ele conțin fibra solubilă.Aceasta ajută la scăderea colesterolului din sânge.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis