luni, 1 iunie 2015

Despre insomnie

   O problemă care afectează tot mai multe persoane, acum, în secolul vitezei și al stresului, este insomnia.Această afecțiune se traduce prin dificultatea de a dormi sau printr-un somn întrerupt (somnul durează o oră sau două).Persoanele care suferă de insomnii au și alte probleme de sănătate, sunt irascibile și nervoase, iar organismul are de suferit, asta în condițiile în care un adult ar trebui să doarmă 6-8 ore din 24.

   Cauzele principale ale insomniei sunt: surmenajul psiho-social, tulburările digestive, stresul, sedentarismul, surmenajul fizic și intelectual, abuzul de alcool, zgomotele, mesele prea copioase seara și unele boli precum: astmul,dischinezia, bronșita, ulcerul,  durerile reumatice, cardiopatia, migrenele, adenomul de prostată, bolile cardio-vasculare.

   Există și alte circumstanțe ce pot fi însoțite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi, coca-cola) sau medicamentoase, ori profesiile ce presupun dereglarea cronică a ritmului somn-veghe.

 

   Înainte de a ajunge la un medic specialist, pentru un tratament medicamentos sau pentru o terapie la psihoterapeut, încercați și următoarele sfaturi.

   - evitarea sedentarismului.

   - în timpul zilei și mai ales în cea de-a doua parte nu se vor consuma ceai verde sau negru, cafea, băuturi acidulate care conțin cafeină.

   - ora de culcare va fi una rezonabilă, iar înainte de somn nu se vor viziona programe care să agite sau nu se vor citi cărți nepotrivite pentru aceea oră, ci dimpotrivă se va urmări relaxarea înainte de culcare.

   - cea mai bună poziție a corpului, pentru somn, este pe spate, cu brațele întinse pe lângă corp.

   - un pahar de lapte cald cu sau fără miere poate fi de ajutor.

   - menținerea unui program de viață cât mai ordonat.

   - o baie caldă, relaxantă, cu ulei de lavandă sau lemn de santal, poate avea un efect binefăcător.

   - nu se vor administra medicamente sau somnifere fără avizul și consultarea unui medic.

   - evitarea suprasolicitărilor fizice sau intelectuale.

   - dormitorul ar trebui să fie destinat doar somnului, o cameră liniștită, bine aerisită, zugrăvită în culori care să destindă, fără aparate electronice sau electrocasnice.

   - se recomandă consumul de ceaiuri din plante cu efect relaxant: flori de lavandă, conuri de hamei, flori de tei, rădăcină de valeriană, flori de măghiran, flori de sulfină, frunze de roiniță, flori de mușețel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis