sâmbătă, 31 august 2013

Afectiuni frecvente ale cavitatii bucale la copii

   Ulceratiile cavitatii bucale afecteaza 20 % din populatia infantila. Ele sunt dureroase si se manifesta sub forma uneia sau a mai multor leziuni de cativa milimetri. Ele pot sa apara oriunde in cavitatea bucala si se vindeca de obicei in decurs de doua pana la patru saptamani.

 

  Tratament pentru ulceratiile cavitatii bucale: 


   In general, ulceratiile cavitatii bucale se vindeca de la sine in decurs de doua pana la patru saptamani. Nu exista remedii pentru a le trata, insa exista diferite metode de a reduce durerea, cum ar fi:
  - reducerea consumului de suc de portocale sau a altor tipuri de citrice în aceasta perioada,
  - consumarea de mancaruri mai putin sarate,
  - aplicarea de analgezice locale in locurile afectate, mai ales inainte de masa.

 
   In cazul in care ulceratiile cavitatii bucale sunt insotite de febra, copilul dv. poate manifesta o infectie virala, de tip herpes simplex. Acest tip de infectie este des intalnita la sugari si copiii mici.


  Cand pot sa apara herpesurile:
  Herpesurile pot sa apara dupa ce o persoana purtatoare a virusului a sarutat un copil.
  Copiii pot manifesta o infectie in jurul nasului si a gurii, daca au fost expusi la virusul herpes simplex.




  Semnele si simptomele includ:
  - eruptie sub forma de vezicule mici localizate fie in jurul gurii sau pe gingii,
  - dupa ce veziculele se sparg, apar ulceratii de culoare galbuie, inconjurate de o margine rosie,
  - gingiile umflate si inrosite sangereaza la pipait,
  - copilul manifesta febra, indispozitie si irascibilitate.


  In timp, aparitiile herpesurilor devin mai putin periculoase.
  De obicei, prima aparitie a herpesului declanseaza imunitate. Orice leziune ulterioara tinde sa devina doar o ulceratie izolata.

  Tratamentul herpesului presupune o alimentatie sanatoasa.

 
   Pentru a trata simptomele herpesului si a diminua durerea, regimul alimentar trebuie sa includa:
  - consumul de lichide corespunzatoare,
  - alimente usoare precum iaurtul si cremele din oua si lapte,
  - alimente nesarate, necondimentate si cu grad de aciditate redus.

 
  Folositi creme antivirale pentru a preveni reaparitia herpesurilor.

  Lumina soarelui, stresul, caldura, febra sau traumele pot declansa herpesurile. Daca in zona afectata simtiti mancarimi, zvacnituri sau arsuri, inainte de eruptia leziunii, puteti folosi alifii cu efect analgezic pentru a preveni reaparitia acestora.

  Aftele sunt fenomene comune la bebelusi si copii mici.
  Aftele sunt infectii fungice care afecteaza straturile superficiale ale mucoasei bucale. 


  Simptomele includ:
  - pete albe, laptoase ce apar in cavitatea bucala,
  - o eruptie simultana de afte (dar nu in toate cazurile),
  - febra si iritare gastrointestinala (sunt cazuri rare care indica o infectie generalizata).

 
  Aftele sunt tratate cu agenti antifungici, care sunt aplicati direct pe zonele afectate.

   Alte leziuni ale cavitatii bucale pe care copilul dv. le poate manifesta, sunt: 


  Abcesul dentar: este cauzat de infectarea radacinii dintelui, care se manifesta ca o umflatura pe gingie. Daca se apasa pe portiunea de gingie afectata, poate iesi puroi. Este important ca în acest caz sa se consulte medicul.
 
  Pojarul se manifesta la inceput ca niste pete albe, ce au aspectul granulelor de sare, inconjurate de o zona inflamata. Acestea se manifesta dupa doua-trei zile de la aparitia eczemelor de pojar pe corp.

 
  Urticaria se manifesta prin eruptii veziculare de jur imprejurul cavitatii bucale, pe maini si picioare, durere in gat sau in gura si febra mica. Aceste simptome se vindeca spontan.

 
  Chisturile eruptive sunt chisturi de culoare vinetie, acoperite de o crusta, care apar pe locul viitorului dinte. De obicei tratamentul nu este necesar, deoarece chisturile se sparg o data cu aparitia dintelui.

 
  Sensibilitatea zonala a limbii se manifesta prin pete uniforme de culoare roz pana la rosu, ce apar pe limba. Aceasta afectiune nu este periculoasa si de obicei tratamentul nu este necesar. Evitati sa-i dati copilului dv. alimente condimentate sau cu grad crescut de aciditate, deoarece limba poate fi sensibila.


 

  De retinut:

  - Ulceratiile cavitatii bucale si aftele apar adesea la sugari si copii mici.
  - In cele mai multe leziuni ale cavitatii bucale, este bine pentru copilul dv. sa nu consume alimente sarate, condimentate si cu un grad ridicat de aciditate.
  - Pojarul poate provoca nu numai eczeme la nivelul pielii, dar si leziuni ale cavitatii bucale.

vineri, 30 august 2013

Ce mai gatim?

   Va propunem in postarea de astazi trei retete, care se pot prepara repede si cu care sa ii delectati pe cei dragi.O reteta de supa delicioasa si santoasa, o idee pentru prepararea carnii de pui si o reteta care sa ne aduca aminte de copilarie, numai buna pentru toamna care se apropie.

                                                  Supa de chimen

   - trei l apa,
   - un morcov, 
   - un patrunjel radacina,
   - un ardei gras,
   - o ceapa,
   - o lingura chimen,
   - o lingura unt sau ulei,
   - o lingura faina,
   - 250 g aluat congelat,
   - sare.

   Se lasa aluatul congelat sa se dezghete la temperatura camerei, se desface din folia de plastic si cu ajutorul unei forme mici de fursecuri, se taie din el, crutoane.Acestea se pun in tava neunsa si se da la cuptor pentru 10-12 minute.Se curata si se spala zarzavatul, se taie marunt si se pune la fiert impreuna cu chimenul si apa.Se incinge untul intr-o tigaie, se adauga faina, se caleste usor si se stinge cu o cana din zeama in care fierb zarzavaturile.Acest sos de faina se adauga peste supa si se ia de pe foc.  Apoi se scot crutoanele din cuptor si se aduc la masa separat.Fiecare isi poate adauga in supa cate crutoane doreste.




                                                Pulpe de pui cu ananas

   - doua pulpe de pui,
   - o ceasca orez,
   - o ceapa,
   - doi morcovi,
   - un pastarnac,
   - doua linguri miere,
   - un compot de ananas,
   - 150 ml vin alb,
   - doua linguri otet,
   - o lingurita pasta de rosii,
   - sare, piper,
   - patru linguri margarina.

   Se curata cepa, morcovii si pastarnacul.Se pun la fiert pentru 30 de minute.Se curata orezul, se spala si se caleste un minut intr-o tigaie incinsa cu o lingura de margarina.Se adauga din supa de legume si se lasa la foc mic 15-20 de minute.Se scoate ananasul din compot si se lasa la scurs.Se pastreaza patru felii intregi, iar restul se taie cubulete, care se calesc intr-o tigaie incinsa cu margarina.Se rastoarna peste orez, se amesteca si se lasa la o parte.In margarina ramasa se prajesc pulpele de pui, apoi se pun intr-un vas uns cu margarina.Se adauga un sos din vin indoit cu putina supa de legume amestecata cu miere, pasta de rosii, otet, sare si piper.Se pune pe foc mic si dupa 10 minute se adauga orezul si ananasul, apoi se opreste focul.Se pun pe farfurii pulpele, garnitura de orez cu ananas si se poate orna cu felii de ananas.



                                                        Galuste cu prune

   - 1/2 kg cartofi,
   - 150 g faina, (6 linguri),
   - 750 g prune,
   - doua linguri zahar tos,
   - 300 g pesmet,
   - sase linguri zahar pudra,
   - doua plicuri zahar vanilat,
   - patru linguri ulei,
   - un ou,
   - sare.

   Se fierb cartofii intregi, se scurg de apa si se lasa la racit.Apoi se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare sau prin masina de tocat carne.Se adauga faina, sare, oul si se framanta compozitia.Se lasa aluatul la rece pentru 15 minute, timp in care se scot samburii prunelor si se lasa sa se scurga de zeama.Se umplu prunele cu zahar, apoi se strang cele doua jumatati.Din aluat se intinde o foaie, se taie patratele, se aseaza prunele in aluat, formandu-se galuste.Acestea se pun la fiert in apa clocotita cu sare.Cand se ridica la suprafata apei, inseamna ca sunt fierte.Se scot din apa, se lasa la scurs si se tavalesc prin pesmet rumenit in ulei.Se presara peste ele zahar pudra si zahar vanilat.Daca se doreste, se pot pune si intr-o tava la cuptor pentru 10-15 minute.




joi, 29 august 2013

Cartoful


   Cartoful este o planta erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete si tulpini subterane terminate cu tuberculi de forma rotunda, ovala sau alungita. Planta este cultivata pentru acesti tuberculi care sunt comestibili, bogati in amidon, motiv pentru care sunt folositi in alimentatie, dar si ca furaj.


    Cartofii cu coloratie verde sunt extrem de toxici, continand glico-alcaloizi, dintre care cel mai cunoscut este solanina. Ei produc deranjamente intestinale, voma, dureri abdominale si de cap, probleme circulatorii sau respiratorii.

   Cartoful se consuma prajit, copt sau fiert, ca atare, ori in diferite feluri de mancare, ciorbe, supe, tocanite, salate, pe perioada posturilor fiind un aliment de baza. S-a spus adesea cum ca ar ingrasa. Ca orice aliment, consumat in exces, si cartoful ingrasa, ba chiar poate sa faca si rau.

   Cartofii sunt originari din America de Sud, din regiunea Muntilor Anzi. In perioada precolumbiana, in zonele aflate azi in Chile, Peru, Ecuador si Columbia, se cultivau circa 200 de specii de cartof. Dupa orez, grau si porumb, cartofii reprezinta a patra sursa de energie alimentara.Cartofii sunt cultivati in peste 120 de tari si sunt consumati zilnic de peste un miliard de oameni.
Compozitie chimica: apa, hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale de sodiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf.
   Vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, K, acid pantotenic, acid folic, solamina.


   Acţiune farmacologica: aliment util diabeticilor, obezilor, inlesneste functiile intestinale, antiulceros, cicatrizant, emolient, calmant si cicatrizant al mucoasei digestive, antispasmodic.
   Contine o enzima (oxidaza) cu actiune benefica asupra mucoasei gastrice.
   Este un aliment hranitor si usor digerabil.


   Se foloseste la urmatoarele afectiuni: abcese, acidoza, afectiuni digestive si ale ficatului, arsuri, artritism, blocaj urinar, constipatie, crampe, crapaturi ale pielii, demineralizare, dezechilibre ale nutritiei, diabet, dispepsii, dureri migrenoase, edem in insuficienta renala, erizipel, eruptii ale pielii, flegmoane, furuncule, gastrita, glicozurie, hemoroizi, hepatism, insomnie, intestine lezate, litiaza in special renala, nevralgii, obezitate, panaritiu, plagi atone, reumatism, sciatica, scorbut,  tuse nervoasa, ulcer gastric si duodenal, ulcere varicoase.

 
   Cartoful, unul din alimentele de baza, cultivat in lumea intreaga, este apreciat nu numai pentru calitatile sale nutritive, ci si pentru proprietatile terapeutice.


   Tinctura de cartof: se rade cartoful crud si se pune intr-un borcan cu capac.Se pune apoi alcool de 70% cat sa treaca cu un deget peste pasta aceasta.
   Se tine timp de 15 zile agitand des, la temperatura camerei. Se filtreaza apoi bine si se poate folosi. 


   Medicii recomanda sucul de cartofi in durerile de stomac, ulcer, arsuri. Se spala cartofii bine, se curata de coaja si iar se spala, se usuca intr-un prosop de bucatarie, se taie in cuburi, ca pentru ciorba, si apoi se dau prin storcatorul de fructe.Se beau cate trei pahare de suc pe zi, cu o ora inainte de fiecare masa. Pentru un pahar de suc trebuie folositi trei - patru cartofi sanatosi, de marime potrivita. Avetii grija, sucul de cartofi se bea imediat dupa preparare. Nu se lasa nimic pentru mai tarziu, nici chiar pastrat la frigider.
 
    Daca va doare capul taiati un cartof rondele subtiri, puneti-le pe o fasie de panza sau tifon, aplicati-o pe frunte, pentru 15 - 20 de minute, si legati-o la ceafa. E bine ca in aceasta perioada sa stati intinsa pe pat, in liniste perfecta. Daca reusiti sa adormiti, cu atat mai bine.


   Contra parazitilor intestinali: se va manca seara timp de 3 zile consecutiv exclusiv salata de cartofi amestecata cu 60 g de ulei de nuca.

   Decoctul de coji de cartofi: inainte de a fi decojiti, cartofii se spala foarte bine sub jet de apa calduta, indepartand cu o perie tot pamantul si toate impuritatile. Coaja obtinuta prin desprindere cu cutitul, de la 3 cartofi de marime medie, se lasa apoi sa fiarba vreme de 5-10 minute, intr-o cana de apa, apoi se lasa sa se raceasa si se filtreaza. Preparatul rezultat se consuma pe stomacul gol, 2-3 cani pe zi, avand efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante (contine magneziu, potasiu, fier). Cojile ramase dupa decoctie se aplica, sub forma de cataplasma calda, pe articulatiile afectate de reumatism, pe eczeme, pe ranile care se cicatrizeaza greu.

   Slabiciune corporala, convalescenta: cartofii fierti si copti, consumati cu ulei de masline sau cu smantana, sunt probabil cel mai simplu mod de a recapata kilogramele pierdute. Avand in compozitie numai hidrati de carbon si foarte putine proteine, ei sunt foarte usor de digerat si de asimilat de catre organism. Consumul vreme de doua-trei saptamani al acestor legume impreuna cu grasimi vegetale sau din lapte este cea mai simpla si sigura reteta de crestere in greutate, de recapatare a tonusului fizic.
 
   Daca ati racit si va doare in gat, dati un cartof de marime potrivita prin razatoarea mare, puneti-l pe o fasie de panza ori tifon si aplicati-l in jurul gatului, fara insa a-l stoarce de zeama.

   Acelasi lucru puteti sa-l faceti si daca tusiti si va doare in piept. Puneti cartoful ras pe o bucata de panza, stropiti-l cu putin otet cald indoit cu apa, indoiti bine panza, ca sa nu se imprastie rasatura, si aplicati-o pe piept macar pentru o jumatate de ora. E de preferat ca acest lucru sa se faca seara, inainte de culcare, si sa nu se mai iasa din casa pana a doua zi.

    Afte bucale: se clateste gura de trei ori pe zi, vreme de cate cinci minute, cu decoct de coji de cartofi. Acest tratament are efecte antiinflamatoare si antiinfectioase, previne extinderea si agravarea aftelor. Tratamentul extern este foarte bine completat de administrarea unui pahar de suc de cartofi pe zi, pentru aportul de vitamina C si de vitamine din complexul B. Este un bun adjuvant si contra paradontozei si a problemelor gingivale, in general.

   Cartoful ras poate fi folosit în cataplasme crud sau fiert, pentru arsuri, degeraturi, crapaturi, edeme ale pleoapelor, plagi atone.

   Scorbut: se face o cura de 20-30 de zile, timp in care se administreaza cate 500 de ml (doua cani) de suc proaspat de cartofi pe zi. O jumatate de litru de suc contine mai multa vitamina C decat necesarul pentru o zi intreaga la un adult, dar acest exces este ne-daunator, deoarece vitaminele administrate in stare naturala pot fi "filtrate" de metabolismul organismului, care isi va lua doar atat cat are nevoie.

   Indigestie: cartofii fierti in coaja, preparati sub forma de piure sau consumati ca atare, sunt printre cele mai digeste alimente din lume. Persoanelor care se confrunta cu indigestii frecvente le este recomandat un semi-repaus alimentar de 24-72 de ore, timp in care se consuma doar cartofi fierti, apoi introducandu-se, foarte gradat, si alte feluri de mancare. Este un tratament simplu si eficient. Atentie, insa, cartofii copti, prajiti sau fierti, consumati zilnic, in exces, pe perioade lungi de timp (de ordinul saptamanilor si al lunilor) pot produce hiperaciditate gastrica.

   Adjuvant in cistita: cartofii fierti si cei copti consumati zilnic ajuta la alcalinizarea urinei, ceea ce are ca efect colateral optimizarea actiunii antibioticelor naturale sau de sinteza cu care se trateaza cistita. Asadar, daca urmati un tratament antiinfectios contra acestei afectiuni, consumati zilnic cartofi pe parcursul terapiei. Studiile arata ca, intr-adevar, aceasta dieta alcalinizanta mareste semnificativ sansele de vindecare a infectiilor urinare.

 
   In caz ca aveti un furuncul care nu mai coace si durerea va chinuie si simtiti ca pielea din jur arde, taiati un cartof in rondele subtiri si aplicati doua, trei felii pe zona afectata. Schimbati la fiecare 10 - 15 minute, cand simtiti ca s-au infierbantat. Starea de bine nu va intarzia sa se arate si curand veti scapa de durerile chinuitoare.

   Adjuvant in cancerul de prostata si in cel uterin: se recomanda sucul de cartofi, din care se bea cate o jumatate de litru pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de alte 4 saptamani de pauza. Sucul se va consuma cat mai proaspat si va fi facut de preferinta din cartofii cu coaja rosie sau galben intensa. Studii in curs de desfasurare iau in calcul si un efect antitumoral direct al unor substante din coaja cartofilor.

   Reumatism: se tine un tratament pe durata a doua luni, timp in care dimineata se bea cate o ceasca de decoct combinat de cartofi, iar cu o ora inainte de masa de pranz si de cina se consuma cate un pahar de suc de cartofi. Atat decoctul de coji de cartofi (bogat in minerale, in substante cu efect diuretic), cat si sucul de cartofi (bogat in vitamine, in substante cu efect antiinflamator) sunt utile in toate formele de reumatism, reducand inflamatia tesuturilor articulare, stopand procesele degenerative, favorizand redobandirea flexibilitatii articulatiilor.
 
   Constipatie cronica: se recomanda o cura de 1-3 zile, in care se consuma cartofi fierti si copti in coaja. Singurele adaosuri admise in regimul alimentar alaturi de cartofi sunt: salata verde, varza, tomatele, spanacul, castravetii, telina verde, salata de sfecla rosie, uleiul virgin de masline. In plus, in fiecare dimineata si seara, se consuma cate un pahar de suc proaspat de cartofi, pentru reglarea florei intestinale.    Pe timpul curei, se face si cat mai multa miscare, mai ales exercitii fizice pentru abdomen. Acest tratament simplu este foarte eficient, avand toate ingredientele pentru eliminarea acestei afectiuni, deoarece regleaza digestia si flora intestinala, aduce un aport masiv de fibre alimentare si stimuleaza peristaltismul intestinal.


   Imbatranire prematura: este prevenita de consumul sucului de cartofi, precum si al cartofilor copti, mancati cu tot cu coaja. S-a demonstrat ca pigmentii carotenoizi din miezul cartofilor, impreuna cu vitaminele si cu enzimele din coaja, previn procesele degenerative la nivel vascular, precum si la nivelul sistemului nervos. Ca atare, cartofii corect preparati si administrati previn Alzheimer-ul, accidentele vasculare, degenerescenta maculara, cataracta si alte afectiuni specifice varstei a treia.  Bastinasii din Anzi, unde consumul cartofilor este o traditie milenara, ajung adesea la varste venerabile (peste 90 de ani), mentinandu-si tineretea biologica pana tarziu, datorita acestei legume folosite corect.

   Se fierb 100g de cartofi, curatiti la 1 litru de apa, amestecand mereu pana se face o pasta care se intinde pe panza sau fasa si se aplica de 2 ori pe zi in cazurile de eczeme, bube dulci sau alte rani ale pielii. Inainte de aplicare este bine sa se spele zona cu ceaiuri din plante medicinale.


   Daca vreti o mancare usoara, hranitoare, dar si un medicament nepretuit, atunci curatati niste cartofi, spalati-i bine si puneti-i la fiert, taiati in doua sau in patru, in functie de marime, in apa cu sare, cat sa-i acopere.
   Cat fierb cartofii, cam 20 de minute, faceti un mujdei de usturoi, cu ulei de masline si niste zeama de lamaie. Adaugati in farfurie cartofii fierti si scursi de zeama si amestecati bine in asa fel incat fiecare felie de cartof sa treaca prin mujdei. Pofta buna!


   Calculi urinari: in fiecare dimineata, se consuma cate un litru de suc proaspat de cartofi, in doua reprize. Cura dureaza vreme de doua saptamani, iar in ultimele 3 zile de tratament se iau si diuretice puternice (tinctura de ienupar, infuzie combinata de soc, de cozi de cirese si de radacina de osul-iepurelui). Acest tratament are ca efect stoparea cresterii calculilor renali, care sunt formati din saruri ale acidului uric, eliminarea malului si al nisipului la rinichi. Este recomandat ca tratamentul, care are efecte foarte puternice, sa se faca sub indrumare medicala competenta.

   Boli cardiovasculare: de doua ori pe an se face cate o cura cu suc de cartofi, din care se consuma cate un pahar (200 ml) de doua-trei ori pe zi. Cura dureaza 45 de zile. Va aduce in organism un aport important de vitamina C, vitaminele B6, B1, B2, pigmenti cu efect antioxidant. Se recomanda, in mod special, pentru prevenirea puseurilor de hipertensiune arteriala, a arteritei obliterante, a cardiopatiei diabetice.  Contra tulburarilor de ritm cardiac se recomanda si consumul de 3-4 ori pe saptamana al cartofilor fierti in coaja, care datorita aportului lor de potasiu si de magneziu previn aritmia cardiaca si tahicardia.

   Insomnie: vitamina B6 continuta in mari cantitati in coaja cartofilor joaca un rol esential in sintetizarea unor neurotransmitatori care induc starea de relaxare si de somn. Mai mult, se pare ca miezul crud al cartofilor contine anumite substante cu efecte sedative si usor somnifere. Un pahar de suc de cartofi consumat seara, inainte de ora 20, ajuta la dobandirea unui somn mai bun si mai odihnitor. Insa, atentie, nu va asteptati ca acest efect sa apara dupa primele zile de administrare, studiile aratand ca aceste fine procese de reglaj sunt realizate gradat, in perioade de timp de ordinul saptamanilor sau chiar al lunilor.

   Tulburari de memorie, deficit de atentie: functionarea normala a creierului depinde de o serie de factori, intre care cei mai importanti sunt nivelul de zahar din sange, gradul de oxigenare, prezenta unor acizi grasi, cum ar fi omega 3, care mentin sanatatea vaselor sanguine. Cartofii fierti in coaja sau copti la cuptor (acestia din urma se consuma cu tot cu coaja) ajuta la mentinerea unui nivel normal al glucozei in sange, hranind constant sistemul nervos central, iar prin complexul de vitamine si de minerale pe care il contine ajuta la o mai buna oxigenare a creierului. In fine, consumul a doar 200 ml de suc de cartofi pe zi ajuta la reglarea metabolismului acizilor grasi in organism, stabilizeaza nivelul presiunii sanguine intracraniene, ajutand de asemenea la o mai buna functionare a creierului, tradusa printr-o mai buna memorie si o atentie sporita.

miercuri, 28 august 2013

Cum masuram temperatura corporala

   Temperatura corporala se defineste ca fiind echilibrul intre procesele de termogeneza (producerea de caldura de catre organism) si termoliza (cedarea de catre organism, inspre mediul inconjurator a excesului de caldura).

   Temperatura rectala depaseste cu 0,5 grade C temperatura cutanata.Se va utiliza termometrul maximal, standardizat, care este gradat de la 34,4 la 42 grade C.Se recomanda utilizarea unui termometru electronic, cu capat cauciucat, moale, care sa suporte dezinfectia repetata cu substante chimice (de exemplu, clorhexidin 10%, cloramina 10%).



   Pentru sugar (0-1 an):
   Copilul se va culca in pat pe spate sau in bratele unui adult, peste genunchii acestuia (abdomenul copilului se aseaza peste genunchii persoanei adulte, picioarele copilului atarna, in unghi de 90 de grade.
   Se sterge varful moale al termometrului cu o compresa umeda sau cu o substanta grasa, in strat foarte subtire, pentru a permite introducerea in rect fara a produce disconfort copilului.
   Cu mana dreapta se tine termometrul, iar cu stanga se apuca usor picioarele copilului inspre glezne, indoindu-le din articulatia soldului.
   Printr-o miscare de rotatie, capatul moale al termometrului se va introduce in rect pe o distanta de circa 1-1,5 cm.
   Se mentine aceasta pozitie timp de un minut, pana cand termometrul va indica temperatura finala (de obicei la termometrele electronice se va auzi un sunet clar unic sau succesiv).La termometrele clasice cu mercur se va tine termometrul in rect pana cand se observa oprirea coloanei de mercur, aproximativ 2-3 minute, moment in care avem rezultatul final al temperaturii centrale.
   Dupa utilizare, termometrul se va dezinfecta cu o compresa imbibata in alcool sanitar.Se va pune termometrul in solutie de Clorhexidin sau Cloramina 10% timp de 10 minute, dupa care se sterge cu o compresa uscata si se va pastra in ambalajul sau initial.

   Pentru copilul mic (1-7 ani):
   Se respecta regulile de mai sus, poate fi pus fie pe abdomen, fie lateral.
   Atat la copilul mic, cat si la copilul mare exista posibilitatea de a utiliza patch-uri de unica utilizare care se lipesc pe tegumente si inregistreaza temperatura corporala, precum si termometrele auriculare care vor masura temperatura la nivelul conductului auditiv extern.Sunt usor de utilizat si sunt acceptate cu placere de catre copii, dar au dezavantajul ca dau valori doar orientative si pot prezenta abateri de la temperatura reala a copilului cu 1-2 grade.

   Pentru copil mare si adult:
   Temperatura se va masura axilar si sublingual (temperatura periferica).Valorile sunt mai putin exacte si sunt usor scazute cu circa 0,5 grade fata de temperatura centrala masurata intra-rectal (valorile normale sunt intre 36,1-37,2 grade C).
   Varful rezervorului termometrului sa va aseza in varful sau mijlocul axilei, iar bratul pacientului va fi plasat cat mai strans langa corp, pentru a forma o cavitate perfect inchisa.Termometrul clasic cu mercur va fi tinut la axila timp de 10 minute, iar cel electronic, cel putin 2-3 minute.



   Nu masurati temperatura dupa masa, imediat dupa trezire, dupa plans viguros, dupa baie, dupa efortul de defecatie.

   La copii sunt doi parametri relevanti - varsta copilului si gradul febrei (de exemplu la copiiii sub trei luni, febra ridicata, persistenta, este asociata cel mai frecvent cu infectii severe).

   Temperatura centrala - temperatura masurata intrarectal sau masurarea temperaturii urinei la emisie (a carei valoare este aproximativ apropiata de temperatura centrala) - 37,2 grade C+/-0,5.

   Temperatura periferica sau axilara - 36,1-37,2 grade C.

   Curba termica prezinta fiziologic un ritm circadian cu maximul intre orele 17:00-19:00 si un minim intre orele 1:00-3:00, in zori.

   Hipotermia - sub 33-32 grade C determina pierderea starii de constienta.

   Sub 25 de grade apare decesul.

   Febra = Hipertermia = Pirexia reprezinta cresterea temperaturii peste valorile fiziologice pentru varsta, sex si status hormonal.

  Subfebrilitatea apare cand temperaura este peste 37,5-37,8 grade C.

  Febra se defineste ca fiind temperatura centrala peste 38 grade C.

  Hiperpirexia apare in cazul in care temperatura este mai mare de 39 grade C.

  Scadrea febrei:

   Nu intrati in panica.Chiar daca sunteti speriati si va simtiti nesiguri pe dv, nu va manifestati teama si nesiguranta in fata copiilor.Copiii au nevoie sa se bazeze pe dv, sa vada in parinte o persoana puternica, sigura pe ea si nu o manifestare de panica adulta, fara control.

   Luati masuri corecte, rapide si eficiente, ordonate pentru a scadea temperatura corpului.
  Nu utilizati antibiotice fara aviz medical, intrucat nu au efect de scadere rapida a temperaturii.

  Aerisiti rapid camera copiilor, schimabti copiii de haine prea groase sau calduroase, administrati lichide caldute: ceai, apa plata, suc de fructe natural (daca nu exista si scaune moi) in cantitati mici si in mod repetat, constant la intervale de 5-10 minute, astfel incat sa preveniti pericolul de deshidratare a micutilor dv.

  Daca febra nu a cedat, interveniti cu antitermice; initial administrati paracetamol in doza de 40 mg/kg corp/zi (in 2 sau 3 prize zilnice).Daca febra persista peste 38 grade C, dupa administrarea paracetamolului, medicul poate prescrie metamisol - 50 mg/kg/zi (in 2 sau 3 prize zilnice).Atentie: dozele maxime recomandate nu trebuie depasite.

  Daca febra nu a scazut dupa 30 de minute, inveliti copilul in cearsaf ud, cu apa rece (nu utilizati otet din cauza pericolului de insuficienta renala si nici spirt sau alcool din cauza pericolului de coma alcoolica).Se inveleste copilul complet (inclusiv cap, piept si antebrate), ramane afara din cearsaf, doar fata.Schimbati cearsaful la 5 minute, de 3-4 ori la rand, pana cand temperatura a scazut sub 38 grade.



  Febra nu este reala in cateva cazuri:
  Pseudofebra - in prezenta unor simulanit (celebrul artificiu al prafului de creta la scolari), nevrotici.
  Febra falsa - apare la deshidratarea nou-nascutului in primele zile de viata  prin lipsa aportului lichidian corespunzator si supraincalzire.
  Hipertemia habituala - se  manifesta la persoane sanatoase, care au in mod cvasi-fiziologic temperatura cuprinsa intre 37,2 - 38 grade C, permanent sau intermitent (tulburari de termoreglare).
  Febra din a 2-a jumatatea a ciclului menstrual.
  La pacientii cu insuficienta cardiaca se pot inregistra cresteri de aproximativ 1 grad C.

  Cel mai frecvent febra reala este insotita de semne si simptome ca: neliniste psiho-motorie, agitatie, plans neexplicat, cefalee, somnolenta, dureri musculare, frisoane, transpiratii, tahicardie.
 

 
 
 

marți, 27 august 2013

Abdomen plat

   Exista o multime de factori responsabili de burtica noastra care, daca ii vom cunoaste, vom stii cum sa luptam impotriva lor:

   - Dezechlibrele alimentare atat de caracteristice noua, femeilor, cum ar fi consumul exagerat de dulciuri, mese sarite, uitate sau servite in graba, un consum prea mare de cruditati, servite cu cele mai bune intentii.
   - Relaxarea musculaturii la nivel abdominal, specifica unui stil de viata sedentar. Exercitiile fizice sunt neglijate in favoarea odihnei in fata televizorului si a unui fel de mancare bine garnisit cu cat mai multe calorii. Astfel, intestinele " profita" de aceasta relaxare musculara aparuta pentru a se intinde cat mai mult.
   - Menstruatia, perioada in care cresterea cantitatii de estrogeni poate nu numai sa determine retinerea de apa la nivelul abdomenului, dar si sa reduca tonicitatea muschilor intestinali, sa provoace constipatie si balonari.
   - Dereglarile hormonale provocate de sarcina care intensifica fenomenul de depozitare a grasimilor suplimentare.
   - Menopauza care produce o scadere brusca a secretiei anumitor hormoni cauzand astfel o dereglare a repartizarii grasimilor, grasimi care se depun la nivelul abdomenului, nu pe fese sau pulpe.



   Dar poate ceea ce este cel mai important este stilul de viata care ajunge la un moment dat sa se poata citi pe noi. O viata sedentara, unde sportul se regaseste doar la televizor si in paginile ziarelor de specialite, sta cel mai des la baza multor transformari inestetice ale corpului nostru.
   Din fericire tot mai multi oameni incep sa realizeze ca stilul lor de viata, sedentarismul, rontaitul incontinuu a tot felul de chips-uri, snaks-uri nu este compatibil cu sanatatea si aspectul fizic de invidiat si fac eforturi sa-si schimbe stilul de viata, aceasta insemnand ca, alaturi de alinierea la o alimentatie corespunzatoare, fac macar 1-2 zile pe saptamana miscare.

   Specialistii ne spun ca pentru a ne pastra supletea si sanatatea trebuie sa lucram continuu cu muschii nostri, in special cu cei din zona abdomenului, acolo unde exista predispozitie pentru aparitia unui strat inestetic de grasime.


   Poate unii dintre noi ne intrebam de ce trebuie sa avem niste muschi abdominali puternici, atata timp cat aceasta parte a corpului nu se prea vede pentru ca sta majoritatea timpului bine acoperita de haine.

   Ei bine, acesti muschi au, printre altele, rolul de a sustine si proteja organele noastre interne: ajuta plamanii in procesul de respiratie, mentin o buna tinuta corporala care ajuta la prevenirea sau reducerea durerilor de spate.

   Reducerea grasimii presupune multa vointa si efort.

   Fara o modificare a dietei si efectuarea unor exercitii fizice nu veti putea scapa de grasimea care s-a depus atat de inestetic pe abdomen. Daca nu veti arde o mare parte din caloriile pe care le consumati nu veti schimba cu nimic aspectul neplacut al zonei din jurul taliei.


   Din pacate, prin cure de slabire este destul de greu sa reduci grasimea doar dintr-o singura zona a corpului, de aceea intotdeauna dietele care au scop reducerea greutatii trebuie sa fie insotite de exercitii fizice. Si mai este un aspect foarte important - curele de sabire foarte dure duc si la slabirea muschilor, la lasarea lor, rezultatul nefiind nicidecum cel scontat. Degeaba ai cu 10 kg mai putin daca pielea si muschii atarna pe tine ca o haina prea mare.

   Dupa fiecare dus, faceti-va cate un masaj al abdomenului cu o crema hidratanta, ideal ar fi o crema pentru fermitate / tonifiere pana la absorbtia completa a cremei.




  
   Pentru rezultate rapide, sedintele de electrostimulare va stau la dispozitie - o sedinta de electrostimulare repezinta echivalentul a aproximativ 80 de abdomene. 


   De asemenea, tot pentru rezulatate rapide puteti apela la un masaj profesional efectuat cu o crema pentru slabire si tonifiere in cadrul unui cabinet specializat.


   Alegerea alimentelor care sa ne ajute la dobandirea unui abdomen plat este vitala in reusita acestui demers impotriva " burticii".
   Le vom constitui in grupuri de "alimente prietene" care ne ajuta si sustin in combaterea abdomenului moale si proeminent si "alimente inamici" - cele care atenteaza la frumusetea noastra, care ne provoaca o forma dizgratioasa a abdomenului.


   Alimente "prietene":
   Iaurturi, branza de vaci, branza dulce de vaci. Aceste produse lactate contin fermenti lactici care regenereaza flora intestinala, stimuland mentinerea unui tranzit intestinal foarte bun.
   Branzeturi uscate cu un continut de grasimi mai mic de 45% (fara sa facem exces)
   Carne de pui, porc, vita, peste, cat mai slaba, preparata in orice fel (fara prajeli)
   Paste fainoase, orez, pesmet, cereale la micul dejun - mestecate foarte bine.
   Legume fierte - pe langa vitamine, minerale si apa, legumele contin fibre, facilitand astfel tranzitul intestinal si eliminarea constipatiei. Pot preveni si o dezvoltare microbiana prea mare, care provoaca gaze si balonari nedorite. Prepararea culinara (fierberea) ne este de un real folos in acest sens deoarece legumele consumate crude pot avea un efect contrar celui dorit, devenind iritante pentru intestine.
   Toate fructele, in special mere, pere, gutui, lamai, capsune (decojite pentru a elimina fibrele prea iritante). Aceste fructe sunt bogate in fibra gelatinoasa ce previne balonarile sau in potasiu ce combate retinerea apei in organism.


   Alimente "inamici":
   Laptele (in exces) - contine un zahar natural, lactoza, care fermenteaza cu usurinta in colon, provocand gaze, balonari, indigestii.
   Branzeturile grase si cele cu mucegai - fiind bogate in corpi cetonici care ingreuneaza digestia. Din cauza acizilor grasi saturati, aceste branzeturi se depun usor in zone strategice, in special pe abdomen.
   Carnurile grase - miel, oaie, parti grase din porc, vanat, mezeluri, pateuri, carnati.
   Pestele afumat, sardele, morun, scrumbie, hering. Acesti pesti sunt greu de digerat.
   Consumul de mazare, fasole se poate dovedi iritant pentru intestine si provoaca gaze.
   Consumul de paine proaspata si calda nu este recomandat pentru ca aceasta paine nu se imbiba bine cu saliva, facand-o greu de digerat.
   Excesul de cruditati: legume ca prazul, castravetele, usturoiul, ceapa, precum si fructele verzi deregleaza digestia, provocand balonari, fermentari care se traduc prin aparitia catorva centimetri in plus in talie.


   Exercitii:

   Exercitiul bicicletei se afla în topul celor mai indicate pentru obtinerea unui abdomen fara grasime si cu muschi frumos conturati.
   Pentru a-l efectua corect stati culcati pe spate pe podea, indoiti genunchii si tineti talpile indreptate spre sol. Mainile tineti-le sub cap, care trebuie sa ramana pe sol. Se aduce cotul drept deasupra genunchiului stang si apoi cotul stang catre genunchiul drept, combinat cu o miscare asemanatoare pedalarii. Miscarile nu trebuie sa fie fortate sau iuti, ci cat mai controlate si lente, fara sa grabiti respiratia. Intindeti de fiecare data piciorul la maximum.

   Asa-numitele "abdomene" sunt cele mai cunoscute si folosite exercitii pentru abdomen.
   Acestea constau in ridicarea trunchiului din pozitia culcat la orizontala la 70-90 grade, astfel incat muschii abdominali sa ramana tot timpul incordati.
   In timpul exercitiului, picioarele trebuie sa ramana fixate, lipite de sol, iar mainile se tin la ceafa. Trunchiul se coboara apoi incet, pastrînd abdomenul incordat.
   Incepeti cu 5 serii a cate 15 "abdomene" fiecare si cresteti treptat la 20 - 25. Zilnic.

   Tot din pozitia culcat pe spate se sta cu palma dreapta pe abdomen si piciorul drept indoit pe genunchiul stang. Se apropie apoi cotul drept piciorului stang.
   Se fac cate 10 exercitii pe o parte, apoi se schimba picioarele.





   Contractati regulat abdomenul (senzatia de "a suge burta") oriunde si oricand, foarte eficienta pentru tonificarea muschilor abdominali.

   Adoptati o pozitie cat mai dreapta, evitati statul cocosat atunci cand scrieti sau stati la calculator.

   Dusurile "scotiene" prin alternarea unui jet de apa calda cu un jet de apa rece pe abdomen de fiecare data cand va faceti dusul zilnic. Acest lucru activeaza circulatia sangvina locala, tonificand pielea de pe abdomen.

   Masarea unui cub de gheata pe abdomen pana incepe sa se topeasca, deoarece frigul retonifica tesuturile intinzand pielea, activand circulatia sangvina locala, dar si cea limfatica.

duminică, 25 august 2013

Cosmetica la noi acasa

   Astazi va propunem cateva retete pentru diferite masti, care sa va ajute, in functie de ce fel de ten aveti si cu ce fel de probleme va confruntati.O postare care contine alte astfel de retete gasiti aici.

   Ingredientele se doresc a fi cat mai naturale si cat mai la indemana.

   Masti pentru tenul gras:

    Amestecati doua lingurite de argila verde pudra cu putin apa minerala pana obtineti o pasta onctuoasa. Aplicati-o pe fata cu ajutorul unui betigas evitand zona ochilor. Lasati pasta sa se usuce in aer liber, aproximativ 20 de minute dupa care clatiti bine.

   Bateti un albus de ou cu cateva picaturi de lamaie.Aplicati pe ten si asteptati 10 minute, dupa care clatiti cu apa calduta.

    Intr-un bol, amestecati trei lingurite de argila verde pudra cu trei lingurite de ulei de alune. Adaugati putina apa minerala pentru a obtine o pasta omogena. Aplicati aceasta compozitie pe fata, lasati-o sa actioneze timp de 20 de minute dupa care clatiti.

   Amestecati trei linguri de iaurt cu o lingura de miere si o lingura de faina. Aplicati pe ten 20-30 minute si apoi inlaturati cu apa calduta.

   Amestecati o lingura de ceai concentrat din coaja de stejar cu un ou intreg, sucul unei lamai, trei linguri lapte praf. Aplicati pe ten si asteaptati 15-20 minute.( aceasta masca este potrivita si pentru tenul mixt/normal).
 
  Amestecati o lingura de miere cu doua linguri de iaurt si cu un bob de drojdie. Timp de asteptare: 20 minute.



  Dati prin razatoare doua mere si amestecati marul astfel obtinut cu o lingura de miere. Timp de asteptare: 20 minute.

  Argila este ideala pentru eliminarea excesului de sebum si pentru matifierea tenului.Amestecati doua linguri de pudra de argila cu putin ceai de musetel sau de salvie pana obtineti un amestec de consistenta smantanii.Aplicati un strat relativ gros si asteaptati sa se usuce. Clatiti cu apa calduta.

   Masti pentru tenul uscat:

   Pasati cu blenderul (storcatorul) doi-trei morcovi pana obtineti doua linguri de suc pe care il amestecati cu patru lingurite de argila alba, pudra. Daca amestecul este prea uscat, mai adaugati suc de morcovi. Aplicati aceasta masca pe fata, lasati-o sa actioneze 15 minute si clatiti bine.

   Uleiul de germeni de grau este ideal pentru tenul uscat. Amestecati o lingura de ulei de germeni de grau caldut cu un galbenus de ou si cateva picaturi de otet de mere. Aplicati masca si asteptati 15 minute. Clatiti cu apa calduta.
  
   Stoarceti un avocado pentru a obtine trei linguri de suc, adaugati doua linguri de argila alba sau roz, pudra. Aplicati masca pe fata, lasati-o sa actioneze timp de 15 minute dupa care clatiti bine.Avocado hraneste si cicatrizeaza pielea uscata.


   Aplicati pe ten o compresa de tifon imbibata cu un amestec din ulei de germeni de grau, avocado si ulei de migdale dulci. Lasati sa actioneze 20 minute si clatiti.

   Pasati doua banane verzi si amestecati cu o lingura de miere si 1/2 pahar iaurt. Timp de asteptare: 20 minute.

   Amestecati doua linguri de miere+ doua linguri ulei de masline. Aplicati pe ten si asteptati 30 minute.

   Masti pentru ten mixt/normal:

    Amestecati un galbenus de ou, o lingura de argila alba pudra si o lingura de branza de vaci. Aplicati pasta obtinuta pe fata, lasati-o 20 de minute, dupa care clatiti cu apa din abundenta.

  Pasati o banana coapta si adaugati putina miere; separat, mixati o patrime de ananas proaspat. Aplicati banana pe zonele uscate(obraji) , iar in zona T aplicati pulpa de ananas. Lasati sa actioneze 20 minute, apoi clatiti cu apa de trandafiri.

  Amestecati sase petale de trandafiri cu doua lingurite de apa de trandafiri, o lingurita de iaurt si o lingurita de miere. Lasati sa actioneze pe ten 20 minute.

  Dati prin razatoare un morcov si adaugati o lingura de smantana dulce. Aplicati pe ten si asteptati 15-20 minute.




   Masti pentru acnee, pori dilatati si puncte negre:

   Se amesteca doua linguri praf de argila+ o lingurita ulei de masline+ o lingurita zeama de lamaie. Se lasa sa actioneze pe ten 10-15 minute.

   Se amesteca argila+apa+suc de lamaie. Se lasa sa actioneze pe ten 10-15 minute.

   Intr-un vas se amesteca apa cu argila alba, adaugand treptat o lingurita de miere. Se lasa masca sa actioneze pe ten 15 minute.

 
         





   


  

sâmbătă, 24 august 2013

Cura cu struguri

   Dupa ce vara ne-a rasfatat cu bogatia ei de fructe si de legume, de grane proaspete si de ierburi de leac, e randul melancolicei toamne sa scoata din buzunare surprizele pe care le-a pregatit pentru noi.
   Mai modeste si maruntele, darurile ei sunt insa la fel de miraculoase ca cele de peste vara.
   Strugurii, ca-i mancam de placere (sunt dulci ca mierea si parfumati), ca-i consumam ca pe niste medicamente ale naturii (plesnesc de vitamine si minerale) sau transformati in ideale retete pentru slabit, efectul este acelasi.
   Ei ne curata de toxine, regleaza metabolismul, ne intaresc sistemul cardiovascular.
   Cura cu struguri curata tenul si pielea, combate acneea, vindeca dermatozele, pune pe fuga kilogramele de prisos.





   Cura rapida:
   Incepe intotdeauna cu o perioada "de incalzire" care dureaza trei zile, in care consumam progresiv: o jumatate de kilogram de struguri in prima zi, un kilogram in a doua zi, ajungandu-se pana la 1,5 kg in cea de a treia zi.
   Dupa aceste zile in care ne obisnuim digestia si metabolismul cu struguri, urmeaza 5 zile (daca vreti sa slabiti drastic pot fi si zece zile) in care se consuma numai si numai struguri, ca atare sau sub forma de suc.
   Se consuma in fiecare zi minimum 1,5 kg de struguri ori 1-2 litri de suc proaspat, cantitatea maxima fiind de 3-4 kg de struguri ori 2-4 litri de suc, zilnic.
   Dupa ultima zi in care consumam numai struguri, ne reobisnuim gradat cu alimentele normale, consumand mai intai infuzii indulcite cu miere si alimente usoare (supe de legume calde, cartofi fierti), ajungand in 3-4 zile sa ne alimentam normal.


   Recomandari in timpul curei:
   Pentru a tine cu succes cura, este necesar in primul rand ca intotdeauna sa fim bine aprovizionati cu struguri, asa incat sa nu ramanem fara "combustibil" si sa apelam sub imboldul foamei la alimentele din frigider.
   Strugurii trebuie sa fie dulci, bine copti, proaspeti (sa nu fi intrat in fermentatie sau sa se fi deshidratat la soare) si parfumati.
   Singurul supliment care se permite pe parcursul curei sunt ceaiurile calde, neindulcite, de chimen, menta piperata ori cimbrisor, pentru a va incalzi corpul (care in aceasta perioada este mai sensibil la frig) si pentru a combate eventuala diaree sau crampele abdominale.

 
   Efecte: aceasta cura este o veritabila matura pentru organism, care ne curata de toxine, elimina prompt obezitatea, regleaza metabolismul, intareste sistemul cardiovascular.
   Cura cu struguri curata si infrumuseteaza tenul si pielea, combate acneea, eruptiile cutanate, ajuta la vindecarea dermatozelor rebele la alte forme de tratament. In urma proceselor de dezintoxicare declansate prin aceasta cura, pielea devine stralucitoare si catifelata, surplusurile de greutate sunt cu usurinta eliminate.


 

   Cura medie:
   Timp de doua zile pe saptamana, nu se consuma nimic altceva decat struguri: 1,5 - 3 kg/zi.
   Ziua de cura incepe si se termina intotdeauna la aceeasi ora.
   Este bine ca zilele de cura sa nu fie la o distanta prea mare una de cealalta, repausul de o zi intre ele fiind suficient (cele mai convenabile zile s-au dovedit a fi cele de vineri si duminica, cand programul este mai lejer).


   Recomandari in timpul curei:
   Este bine ca timp de o luna sa aveti in fiecare saptamana doua astfel de zile de struguri.
   Veti vedea ca in aceasta luna organismul va cere instinctiv alimente mai usoare si mai bogate in vitamine si minerale (fructe, legume, lactate proaspete), ceea ce va va ajuta sa slabiti armonios.
   In cazul in care apar probleme, cum ar fi usoara diaree sau crampele, puteti consuma in ziua de cura mici cantitati de ceai de chimen ori menta, neindulcite, la iesirea din cura introducand painea prajita, orezul, aperitivele uscate.


   Efecte: scaderile in greutate sunt mai putin spectaculoase ca la cura precedenta, dar daca intre zilele de cura mentineti o alimentatie regulata (fara suplimente intre mese) si usoara (fara prajeli, carne, dulciuri suculente), veti scadea incet si sigur in greutate:1-3 kilograme pe saptamana.


   Cura lenta:
   Inedit la aceasta cura este faptul ca se pot consuma si alte alimente in afara de struguri.
   Cantitatea de fructe consumate creste, gradat, astfel:
   In prima zi se consuma o jumatate de kilogram de struguri repartizati la cele trei mese principale (de exemplu, cate un ciorchine inainte de fiecare masa).
   A doua zi, se va consuma cu o jumatate de kilogram mai mult, deci un kilogram de struguri repartizat la mesele principale.
   Se creste cu cate o jumatate de kilogram pe zi, astfel incat in a sasea zi se ajunge la trei kilograme de struguri, repartizati la cele trei mese principale.
   Se mentine aceasta cantitate timp de inca trei zile (deci in zilele 7,8 si 9), dupa care se revine la alimentatia normala.

 
   Recomandari in timpul curei:
   Strugurii se consuma intotdeauna inainte de masa, fiind repartizati echilibrat, astfel incat sa nu ajungem sa mancam la cina doua kilograme de struguri, in timp ce in restul zilei ne-am delectat cu toate bunatatile, in afara de struguri.
   Intre mese, nu se mananca nimic.
   Pe parcursul curei, mesele se iau pe cat posibil la aceeasi ora.
   Cel mai bine este sa consumam strugurii cu tot cu coaja.
   Cura se poate repeta dupa trei zile de pauza.

   Efecte: scaderea in greutate este lenta, dar sigura, cu conditia sa nu facem abuzuri alimentare.
   Strugurii (mai ales cei dulci si cu un parfum fin) sunt printre putinele fructe al caror consum nu produce o crestere spectaculoasa a poftei de mancare.
   Datorita faptului ca sunt bogati in zaharuri foarte usor asimilabile, consumarea lor elimina prompt starile de slabiciune (provocate de scaderea glicemiei) care apar frecvent in curele de slabire.
   Mai mult, s-a constatat o actiune echilibranta a strugurilor la nivel nervos, ce are drept efect eliminarea nevoii imperioase si maladive de a manca.
   Persoanele care au un apetit "taios", care nu rezista la regimuri mai radicale (cum ar fi postul negru, de pilda), pot apela cu incredere la aceasta cura, impunandu-si doar sa manance la ore regulate si sa inceapa fiecare masa, conform prescriptiei, cu struguri.




   Curele cu struguri fac organismul foarte receptiv la remediile naturale si, in plus, produc un drenaj foarte puternic (cura cu struguri este poate cel mai puternic drenor din dietoterapie), motiv pentru care sunt un medicament deloc de neglijat pentru combaterea multor boli. 

   Ei sunt folositi cu succes in urmatoarele afectiuni:


   Hipertensiune - in formele usoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent si foarte bland. Aceasta cura nu este insa recomandata celor cu hipertensiune grava, carora medicul le-a contraindicat aportul de lichide in organism.


   Boli hepatice (sechele posthepatice) - cura trebuie facuta cel putin o data pe an, dupa ea evitandu-se consumul alimentelor grele (grase, prajite etc.).


   Afectiuni biliare - cura cu struguri este recomandata mai ales in tratamentul dispepsiei, al colecistitei si pentru profilaxia si tratamentul litiazei biliare in forme usoare.


   Digestie lenta - se recomanda ca strugurii (nu foarte dulci) sa fie consumati cu minimum 30 de minute inainte de masa.


   Constipatie - strugurii stimuleaza digestia, peristaltismul intestinal, cojile strugurelui actionand ca un "piston natural" care impinge din colon materiile reziduale.


   Guta - strugurii in cantitate mare mobilizeaza si elimina din organism acidul uric.


   Tulburari hormonale la femei - se pare ca strugurii au efecte cu totul deosebite asupra gonadelor si glandelor cortico-suprarenale, care secreta o buna parte din hormonii frumusetii feminine. Din acest motiv, cura cu struguri este indicata contra imbatranirii premature a pielii, a hirsutismului (cresterea firelor de par in zone nespecifice la femei), in acnee, uzura fizica pe fond de stres, eczeme de etiologie necunoscuta.


   Anemie - mai ales strugurii rosii si negri contin substante antianemice in cantitati importante; in plus, vitaminele din complexul B ajuta la fixarea fierului.


   Hemoroizi - strugurii cu tot cu coaja sunt un remediu extraordinar contra constipatiei si, in acelasi timp, un tonic venos. Cura cu struguri impreuna cu remediile locale (unguent de tataneasa, de catina) sunt o combinatie infailibila in aceasta afectiune.




   Menometroragii - se recomanda mai ales strugurii rosii si negri, mai bogati in taninuri, care reduc cantitatea de secretii si opresc sangerarea.


   In perioada convalescentei - mai ales dupa bolile infectioase (pneumonie, TBC, hepatita), strugurii sunt un aliment excelent pentru ca se digera foarte usor, repara ceea ce au distrus medicamentele de sinteza folosite in tratament, normalizeaza digestia.


   Intoxicatiile diverse - strugurii stimuleaza atat rinichii, cat si colonul, producand o eliminare intensa si rapida. In plus, ei au capacitatea de a mobiliza toxinele din organism, fiind recomandati in toate felurile de intoxicatii, inclusiv in cele cu substante chimice cum ar fi mercurul sau plumbul.

   Contraindicatii: bolile in care este strict contraindicata cura cu struguri sunt diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diareea cronica.

vineri, 23 august 2013

Bulimia

   Bulimia este o dereglare alimentara cronica, cu accese de foame in timpul carora bolnavii mananca pe ascuns, cantitati mari de mancare, intr-un timp scurt. Pentru a preveni cresterea in greutate, ei isi provoaca apoi singuri varsaturi, folosesc laxative sau diuretice, au perioade de restrictii alimentare de tip anorexic, sau fac exercitii fizice epuizante.  

   Sentimentul de vina, depresia sau dezgustul de sine sunt adesea asociate bulimiei. 

   Boala atinge in special femeile (proportia este de 2 la 10), iar varsta la care se manifesta deosebit de intens, este cea cuprinsa intre 18 si 20 de ani. Se spune in general ca bulimia este periculoasa, mai ales pentru ca nu se vede. In timp ce, in cazul anorexiei, acest lucru este evident, in cazul bulimiei, persoanele bolnave par a fi in plina forma. In realitate, in spatele unor aparente, adesea se ascunde un adevarat infern, in care hrana este un adevarat drog pentru persoana bolnava.




   Se crede ca bulimia este rezultatul factorilor sociali, psihologici si biologici, dar si factorul genetic poate avea o contributie la declansarea bolii. In acelasi timp, dereglarile de natura psihica sunt mai frecvente in familiile celor care sufera de bulimie. 

   Factorii sociali joaca un rol major, mai ales ca, in unele medii, se pune accentul pe aspectul fizic. Problemele in familie, respectul de sine si problemele legate de personalitate constituie alti factori.


   Este foarte greu de stabilit o cifra exacta a celor ce sufera de aceasta boala, deoarece, cel mai adesea, comportamentul unui bulinimic este tinut secret. Conform datelor existente, in tarile industrializate, peste 1,5 la suta dintre femei sufera de bulimie, vulnerabile fiind in special elevele si studentele (4-8%).


   Simptomele bulimiei: 


   Simptomele care se manifesta in cazul persoanelor care sufera de bulimie sunt frica de a creste in greutate, sentimentul de saturatie in multe planuri, problemele legate de aspectul fizic, negarea propriului comportament, perioade de post (nealimentare), urmate de perioade de supraalimentare, obiceiuri si ritualuri de alimentare neobisnuite, exercitii fizice in exces, chiar si in cazul in care greutatea corpului este normala, cantarire frecventa.

 
   Comportamentul bulimic poate exista si la nivel de bauturi. Distingem astfel, potomania (necesitatea de a bea cantitati uriase de apa: 10-15 l pe zi) si dipsomania (necesitatea imperioasa de a bea cantitati mari de bauturi alcoolice). 
 
   Bulimia este foarte frecvent dificil de diagnosticat, pentru ca persoanele care sufera de aceasta boala pastreaza secretul asupra ei, boala neputand fi detectata la timp. O persoana care sufera de bulimie are trei stadii ale crizei:


    - Precriza, in care pesoana are un sentiment teribil de tensiune, insotit de iritabilitate si o senzatie de teama, dar si de nemultumire. In acest stadiu, persoana va cauta mancare.
 
   - Criza propriu-zisa: persoana isi va pierde controlul si va ingurgita mii de calorii intr-un timp foarte scurt, mancand in special alimente dulci si sarate. Aceasta operatie este urmata de dureri abdominale si de vomismente, la inceput provocate, apoi automate, urmate de o senzatie de jena puternica. 


   - Postcriza: persoana se simte culpabila si regreta cele intamplate. Ea nu se poate opri insa si aceste crize devin o obisnuinta.
 
   Inceputul crizei se declanseaza brutal, manifestindu-se prin ingurgitarea masiva si frenetica, pe ascuns, a unei mari cantitati de alimente, in special catre sfirsitul zilei. Foarte des, subiectul poate sa prevada accesul si de aceea, isi va cumpara mancare in acest scop. 

   Accesul este urmat, aproape imediat, de varsaturi provocate, ce devin automate cu timpul. 

   Accesul de bulimie este urmat de o stare de somnolenta, dureri abdominale putenice si de o senzatie de jena, de rusine si de dezgust fata de propria persoana. Sentimentul de culpabilitate este foarte puternic

   Pentru ca persoana bolnava este constienta de urmarile unei astfel de ingurgitari, ea va folosi o anumita strategie, pentru a-si controla greutatea: vomismente provocate, utilizarea unor laxative si a unor diuretice, practicarea intensiva a sportului. Persoana bolnava este obsedata de corpul sau, manifestand o preocupare exagerata, adesea obsesiva fata de acesta, desi foarte des, greutatea sa este normala, ba chiar sub limitele normale. 


   Bulimia are drept urmari, unele complicatii de natura somatica. Acestea sunt: tulburari frecvente ale ciclului menstrual, complicatii dentare grave si adesea ireversibile, alterarea musculaturii buco-faringiene. Efectele pe termen lung ale bolii pot fi grave deoarece acestea includ probleme cardiace, sanguine, digestive, hormonale, probleme ale rinichilor si ale oaselor. La acestea se mai pot adauga depresia si starea de agitatie permanenta. 


   Medicul va fi cel care va stabili daca este vorba despre o problema de fond sau una de ordin reactional. In functie de aceasta, el va prescrie un scurt tratament, asociat cu antidepresive si tranchilizante, sau va recomanda consultarea unui psihoterapeut. Negarea bulimiei de catre bolnav ingreuneaza in general tratamentul. Membrii familiei vor trebui sa incurajeze tratamentul, care se face de obicei fara acordul pacientului.

   Spitalizarea este necesara, in special cand accesele sunt frecvente si urmate de o stare depresiva. Tratamentul este nevoie sa fie supravegheat de o echipa din care fac parte, terapeuti si nutritionisti. Prescrierea unei diete si consilierea fac parte din acest tratament, care consta, in principal, in corectarea caracterului anormal de alimentare, in care perioadele de post sau infometare, alterneaza cu cele de supraalimentare, unde cantitatea de alimente consumate este foarte mare. 




   Uneori este nevoie, asa cum am mai subliniat, de medicamente antidepresive sau chiar anxiolitice. Psihoterapia are un rol foarte important, iar regimul dietetic va fi foarte strict.

   Bolnavii de bulimie au adesea nevoie de consiliere pe termen lung dupa un asemenea tratament. Aceast lucru poate ajuta la prevenirea unei eventuale reveniri a bolii sau a reluarii comportamentului asociat acestei boli.

joi, 22 august 2013

Ce sa facem in caz de constipatie

   Constipatia poate produce stari de oboseala, de depresie, dureri de cap, dureri articulare care sunt un semnal ca organismul are nevoie de o detoxifiere, realizata printr-un tranzit normal. O persoana sanatoasa ar trebui sa aiba un scaun pe zi, cel mult la doua zile.

    Constipatia este o dereglare a tranzitului intestinal care presupune un intestin lenes, scaune dureroase sau dificil de evacuat. In plus, constipatia poate duce şi la stari de indipozitie generala sau la probleme mai complicate cum ar fi hemoroizii.

   Constipatia este un factor favorizant pentru foarte multe afectiuni, indeosebi pentru cancerul de colon, de aceea trebuie tratata prin metode naturiste si nu cu ajutorul laxativelor care produc iritatia colonului. 

   Intestinul gros este populat de miliarde de bacterii, drojdii si alte microorganisme cunoscute ca flora intestinala. Aceasta ajuta la detoxifierea reziduurilor si la prevenirea infectiilor, iar in cazul unui dezechilibru intre microorganismele din flora intestinala apare constipatie sau diaree.

   Aceste dezechilibre sunt cauzate de obicei de o dieta necorespunzatoare. Alimentele sarace in fibre alimentare cat si un consum insuficient de lichide incetinesc functionarea sistemului digestiv. Stresul prelungit, sarcina, anumite medicamente (cum ar fi analgezicele, antibioticele sau contraceptivele) pot provoca şi ele aparitia constipatiei. Chiar si laxativele pot provoca constipatii, folosirea lor frecventa slabind intestinul si facandu-l mai lenes.

   Pentru a evita constipatia mancati alimente bogate in fibre si renuntati la alimentele bogate in grasimi si la cele rafinate si procesate. Cele mai indicate sunt taratele de ovaz sau de orez, fructele, vegetalele si alimentele integrale (cum ar fi painea din graul integral sau orezul brun), toate acestea contribuind la deplasarea rapida a materiilor din tractul digestiv. In plus, este foarte important sa beti multe lichide, sa va odihniti suficient, sa evitati stresul si sa mancati incet si sa mestecati bine.



   Tratamente naturiste:

   Tratamentul cu apa: apa este indispensabila pentru un tranzit normal, fiind necesar un aport zilnic de 1,5-2l de apa, pentru a preveni constipatia. Apele minerale bogate in magneziu au un efect remarcabil asupra constipatiei.De asemenea, exista tratamente simple si eficiente care se bazeaza pe consumul de apa, dimineata, pe stomacul gol, pentru a trata constipatia, dupa cum urmeaza:

   Dimineata, dupa trezire, beti un pahar de apa la temperatura camerei, in care adaugati suc de lamaie (sucul de lamaie este un laxativ natural).
   Dimineata, beti un ceai, o ceasca de apa calda cu putin suc de lamaie stors in ea sau o cafea fara cofeina (cofeina este diuretica, producand deshidratare). Cafeaua poate fi inlocuita cu infuzie de cicoare.
   Tot pe stomacul gol, dimineata se bea 1-2 pahare de apa rece.
    Beti patru pahare de apa dupa trezire, cu o ora inainte de masa.


   Prunele, smochinele, stafidele: prunele, stafidele, smochinele sunt foarte bogate in fibre, avand un efect laxativ garantat. Inmuiati de seara in apa cateva prune/smochine uscate. Dimineta, pe stomacul gol, beti lichidul si consumati fructele care s-au hidratat.

   Sucul de portocale cu argila: amestecati sucul unei portocale cu o lingurita de argila, amestecati bine si beti-l pe stomacul gol, inainte cu o jumatate de ora de micul dejun, timp de 15 zile.

   Semintele de in: semintele de in sunt foarte bogate in fibre si acizi grasi omega 3, care ajuta digestia. Se recomanda consumul a 2 linguri/zi de seminte de in, cu iaurt, compot sau cereale astfel:
   Se macina semintele cu rasnita de cafea, inainte de a fi consumate, pentru o mai buna absorbtie. Macinate, semintele de in se pot pastra la frigider doar 1-2 zile, altfel oxideaza.
   Se lasa de seara pana dimineata in apa, la macerat si se consuma dimineata.

   Papadia: ceaiul de papadie este un bun tonic digestiv si hepatic, regleaza tranzitul intestinal si combate constipatia. Se beau trei cani pe zi.
   Se bea dimineata un pahar de suc de papadie, vreme de doua saptamani. Intr-un mixer se pune o mana de frunze proaspete de papadie maruntite, dupa care se adauga trei sferturi de pahar de apa. Se mixeaza, apoi se lasa sa mai stea vreme de un sfert de ora, dupa care se consuma integral.

   Acupunctura: masarea punctelor de acupunctura responsabile pentru colon/digestie, timp de 2 minute/zi poate trata constipatia:
   Cu ajutorul degetului mare si al indexului, apasati pe locul de intalnire dintre degetul mare si indexul celeilalte maini.
    Masati un punct aflat pe degetul mare de la picior, situat la baza unghiei, lateral, pe partea dinspre restul degetelor.

   Se recomanda mersul pe pietre sau pamant rece cu talpile goale.

   Urzicile: un remediu pentru constipatie este cel obtinut prin fierberea de urzici tinere/uscate in lapte.Dupa ce dau in clocot, se lasa la infuzat cateva minute, se strecoara si se bea laptele cald pe stomacul gol.

   Produse apicole: consumul de polen si miere este un bun remediu impotriva constipatiei.
   Se recomanda o lingurita de polen/zi, dimineata, dupa care se bea o cana de apa calduta cu miere, inainte de micul-dejun.

   Fiertura de grau: se recomanda consumul zilnic, timp de o luna, a fierturii de grau preparata astfel: 100g de boabe de grau se macina in rasnita de cafea si se fierb in apa, impreuna cu o ceapa tocata si un catel de usturoi zdrobit.
   La sfarsit, se adauga patrunjel, o lingura de ulei de masline si seminte de in macinate.

   Masajul: se recomanda masarea abdomenului, cu miscari usoare, in sensul acelor de ceasornic, 5-10 minute/zi. Se recomanda masaj simplu sau cu ulei de susan (creste peristaltismul).
   Este indicat a sta asezat in primele ore ale diminetii pe scaunul de toaleta, indiferent daca se simte sau nu senzatia de defecare.
   Se poate frictiona cu miscari rotunde, cu ambele palme, genunchiul stang, dezgolit, pana la aparitia senzatiei de scaun iminent.

   Busuiocul: se macereaza frunze de busuioc intr-un litru de vin rosu natural, timp de 3 zile, dupa care se adauga o cantitate egala de ulei de masline. Se consuma inainte de masa, cate 100 ml.

   Coaja de portocala: se consuma pe stomacul gol coaja de portocala fiarta si apoi uscata.

   Tinctura de fructe de soc: este un remediu eficient impotriva constipatiei: se administreaza o lingura pe zi, la ora 18:00, diluata intr-o jumatate de cana de apa.

   Ceaiuri: se recomanda urmatoarele infuzii ca remediu impotriva constipatiei:
   - Frunze de frasin
   - Frunze de prun
   - Troscotel
   - Lemn dulce
   - Ghimbir
   - Frunze de coacaz negru
   - Cicoare
   - Flori de maces.



   Cura cu argila: cura cu argila pe durata a 3 saptamani, timp in care se bea apa argiloasa foarte tulbure, dimineata, este un remediu excelent pentru o multitudine de afectiuni, intre care se numara si constipatia.

   Taratele: doua linguri de tarate se pun de seara intr-o jumatate de cana de apa si se consuma dimineata, inainte de masa.
   Impotriva constipatiei se recomanda urmatoarea reteta: 2 linguri miere de albine + 2 linguri nuci macinate + 2 linguri smantana + 2 linguri tarate de grau + 2 mere rase. Se amesteca toate si se consuma dimineata, pe nemancate, dupa care se bea o cana de ceai de musetel.Se amesteca 2 linguri de tarate de grau cu 1 lingura de miere de albine si o ceasca de lapte cald si se administreaza pe stomacul gol.

   Dovleacul: se dau pe razatoare 300-400 g de dovleac crud si se mananca zilnic, pe stomacul gol, cu putin ulei de masline sau cu o lingura de tarate de grau.

   Mustarul alb: se consuma dimineata 2 lingurite de boabe de mustar alb cu o lingurita de miere, timp de o luna. 

   Semintele de spanac: se macina fin 100 g seminte de spanac si se adauga 400g miere.
   Se administreaza o lingurita de trei ori pe zi.

   Extractul din mladite de merisor: se administreaza de trei ori pe zi, cate 40-50 picaturi in 100 ml apa, inaintea meselor principale.

   Morcovul: se face o cura cu suc de morcov de 30 de zile, timp in care se vor bea 1-2 pahare/zi. O alternativa este consumul de 500g morcovi/zi.

   Zeama de varza: se bea dimineata, pe stomacul gol un pahar de moare (zeama de varza) si ulei de masline, in cantitati egale.

   Fructele:
   - Caise: se face un tratament de doua saptamani, timp in care se consuma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate 500-800 de grame de caise.
   - Mure: se consuma dimineata 400 g de mure pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand.
   - Pepene (galben, rosu)
   - Zmeura
   - Capsuni
   - Mere.


















 

ShareThis