miercuri, 18 septembrie 2013

Cum scapam de punctele negre?

   Punctele negre apar de obicei in zona T a tenului, adica pe frunte, nas si barbie, dar sunt si situatii in care se ivesc si pe pometi.
   Pielea are un sistem de auto-hidratare care secreta sebumul, iar in momentul in care este secretat in exces si este astupat de celule moarte ale pielii, particule de praf, machiaj, se formeaza aceste puncte.
   In termeni medicali, punctele negre se numesc comedoane deschise si nu sunt altceva decat foliculi care au o deschidere mai mare (pori deschisi) decat in mod obisnuit. Foliculii sunt, de fapt, dopuri formate din celule moarte si sebum, care blocheaza oxidarea melaninei (substanta care determina culoarea pielii) si devin negre.
   Punctele negre se formeaza atunci cand foliculul devine mai mare decat dimensiunea sa normala, iar sebumul si celulele moarte iau contact cu aerul si se innegresc, ca urmare a oxidarii melaninei. Punctele albe se formeaza atunci cand amestecul dintr-un por este acoperit de piele si nu ia contact cu aerul. Acel por infundat, capata culoarea alba.


   Punctele negre de pe nas sunt una dintre cele mai inestetice probleme ale tenului si poate ca v-ati obisnuit sa “stoarceti” punctele negre de fata, insa amintiti-va ca acest procedeu de extragere fortata va poate rani pielea sau, mai rau, va poate provoca cicatrici.
   Indiferent  de varsta si cat de multa grija avem de tenul nostru, punctele negre pot aparea oricui si nu e o placere pentru nimeni.
   Punctele negre pot aparea ca urmare a machiajului excesiv si a demachierii incorecte, fiind caracteristice tenului gras. Pentru a va asigura ca scapati de aceasta problema, trebuie sa va ingrijiti corect pielea si sa utilizati o masca naturala pentru puncte negre o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de cat de grava este situatia. 


   Cel mai simplu remediu pentru eliminarea punctelor negre este utilizarea sarii. Spalati-va fata in fiecare zi cu apa sarata, o singura data pe zi.
 
   Baile de aburi sunt excelente pentru ten, intrucat deschid porii si ii curata in profunzime de toate impuritatile, celulele moarte si sebumul. Dupa o baie de aburi de 15 minute, punctele negre vor fi mai usor de extras, porii se vor inchide, iar pielea va fi mai supla si mai catifelata.
Dupa aceasta se va freca zona afectata cu un prosop timp de 1-2 minute. Ulterior, se va aplica apa rece pentru a se inchide porii deschisi.
 
   Un remediu eficient pentru punctele negre este de a combina putina apa calda cu saruri epsom si iod. Se vor amesteca o lingurita de sare Epsom si 4 picaturi de iod cu 1/4 ceasca de apa fierbinte. Dupa ce se raceste solutia, se va aplica pe zona afectata, cu ajutorul unei dischete de bumbac. Dupa ce amestecul se usuca, se va indeparta cu un prosop uscat. 

 
   Pasta de dinti este una dintre cele mai eficiente metode pentru indepartarea punctelor negre si albe. Trebuie aplicat un strat subtire pe zonele infectate si lasat aproximativ 25 de minute, dupa care se spala foarte bine. Initial ati putea simti o senzatie de arsura, dar putin mai tarziu va disparea. Acest tratament este eficient daca este aplicat o data la 2 saptamani. 


    Puneti o lingura de lapte intr-un pahar termorezistent (care poate fi introdus in cuptorul cu microunde) si apoi adaugati o lingura de gelatina praf si amestecati bine, pana cand compozitia devine grunjoasa.
   Lasati apoi paharul in cuptorul cu microunde timp de 10 secunde, pe treapta medie.
   Dupa ce se raceste amestecul, luati o pensula de machiaj de care nu mai aveti nevoie si aplicati-l pe nas.
   Lasati-l sa se usuce aproximativ 10 minute, apoi inlaturati-l cu grija. Daca va uitati pe banda homemade veti observa punctele negre si impuritatile acumulate.


   Zdrobiti frunze de fan grecesc (Schinduf) si adaugati apa pana cand amestecul capata consitenta unei paste. Aplicati acest remediu natural pentru puncte negre pe fata si lasati-l sa actioneze o jumatate de ora. Aplicati cel putin o data pe saptamana pentru rezultate durabile.




   Se amesteca o lingura de faina cu o lingurita de apa calduta si 1/2 lingurita miere.

   Amestecati ingredientele si mai adaugati apa daca este nevoie. Acest amestec ar trebui sa fie lipicios.Luati un post-it patrat si taiat-l in 3 fasii. Aplicati "lipiciul" pe o parte a fasiei, apoi lipiti banda pentru indepartarea punctelor negre pe zona cu probleme. Dupa 10 minute, "lipiciul" ar trebui sa fie uscat. Este momentul sa indepartati banda si gata.

   O masca naturala foarte populara pentru puncte negre este cea cu albus de ou, pentru ca se intareste intr-o perioada foarte scurta de timp, o masca ce poate fi preparata foarte usor, doar in cateva minute. Separati albusul de galbenus si bateti bine albusul, pana cand devine spumos. Aplicati apoi pe fata si lasati masca sa actioneze timp de 20 de minute, dupa care clatiti. 
 
   Lapte si suc de lamaie: aceste doua ingrediente sunt bogate in antioxidanti si asta va ajuta la curatarea porilor de toate impuritatile care pot genera crearea punctelor negre si a cosurilor. Substanta de curatare se prepara adaugand intr-un pahar de lapte cald cateva picaturi de suc proaspat de lamaie. Aplicati lotiunea pe tenul curat si masati usor cateva minute, apoi lasati-o sa actioneze circa 10 minute. La final, clatiti-va fata cu apa calduta. Aceasta lotiune se poate folosi de fiecare data cand aveti nevoie sa scapati de punctele negre.

 
   Albusul de ou mai poate fi folosit si in combinatie cu alte ingrediente. Separati albusul de galbenus si bateti albusul cu un tel, timp de cateva secunde. Adaugati o lingurita de suc de lamaie si amestecati bine. Lamaia este foarte eficienta in tratarea punctelor negre, deoarece sucul penetreaza porii si uleiurile, eliminand celulele moarte ale pielii si impuritatile. In plus, aceasta strange porii. Spalati-va bine fata inainte sa aplicati aceasta masca. Acoperiti toata pielea fetei cu amestecul obtinut si lasati-l sa se usuce, timp de 15-20 de minute. Decojiti masca de pe fata, care va indeparta, astfel, si punctele negre. Nu clatiti cu apa masca, deoarece nu se vor mai elimina punctele negre. Dupa ce ati luat toata masca de pe fata, spalati cu apa calduta, apoi aplicati o lotiune hidratanta, pentru a evita iritarea si pentru a inchide porii. 

 
    Se amesteca doua lingurite de miere cu 1/2 lingurita de scortisoara si 1/2 lingurita vitamina E uleioasa.Lasati masca sa actioneze 10 minute. 


   Se va face o pasta din 5 grame de lemn de santal rosu si 5 grame de curcuma, ce se va inmuia in lapte. Pasta se va aplica pe zona afectata si se va clati dupa ce se usuca.
 
   Frunzele de alunul-vrajitoarei sunt foarte astringente si deosebit de eficiente pentru eliminarea excesului de sebum. Puteti prepara acasa o lotiune tonica prin macerarea frunzelor in apa. Aplicati solutia zilnic pe zonele care au nevoie de tratament.

 
   Proprietatile antiseptice ale rosiilor au capacitatea de a usca punctele albe si negre.Dupa ce se exfoliaza tenul, rosiile trebuie sa fie facute piure, iar acesta sa fie aplicat pe zonele cu probleme, pe durata noptii. Dimineata se spala tenul cu apa calduta.

 
   Iaurt si coaja de portocala: citricele pot face minuni pentru pielea dv., asa ca le puteti introduce cu incredere in rutina dv. de infrumusetare. Pentru a prepara aceasta masca, adaugati doua linguri de coaja de portocala taiata marunt cu patru linguri de iaurt. Amestecati pana obtineti o substanta omogena. Aplicati pasta pe obraz si masati usor cu miscari circulare cel putin 2-3 minute. Aceasta masca este excelenta si pentru tenul lipsit de vitalitate.



 
  Spalati-va fata cu apa calda si aplicati pe comedoane suc de lamaie cu putina sare dizolvata (un varf de cutit). Asteptati aproximativ 20 de minute, dupa care spalati-va iar fata cu apa calda.

 
   Amestecati miere si migdale bine pisate si masati usor zonele afectate. Aceasta masca facuta in casa va va curata pielea si va elimina impuritatile in profunzime.

 
   Amestecati suc de lime si scortisoara pudra (cantitati egale) si aplicati pasta pe punctele negre, pe toata durata noptii, iar dimineata spalati bine zona.


   Daca punctele negre apar la pliurile nasului, un remediu potrivit este pasta de lipici. Faceti o baie de aburi pentru a deschide porii apoi aplicati pasta de lipici pe nas. Asteptati 20 de minute, pana cand porii se inchid si lipiciul se usuca si trageti banda de pe nas dintr-o singura miscare.


   Se amesteca otet si amidon de porumb, in raport de 1:3, pentru a obtine o pasta ce trebuie aplicata pe zonele cu probleme, pentru aproximativ 15-30 de minute, dupa care se spala cu apa calduta.

 
   Malai si otet: aceste ingrediente au un efect uimitor asupra tenului. Pentru a crea aceasta masca minunata, amestecati doua linguri de malai cu doua lingurite de otet. Aplicati pasta pe fata si lasati-o sa isi faca efectul 15-20 de minute. Clatiti apoi cu apa calduta.


   O alta masca naturala cu ou pentru puncte negre este cea in care se combina albusul cu fulgi de ovaz si patrunjel. Fierbeti in jumatate de ceasca de apa doua linguri de patrunjel uscat, la temperatura medie. Dupa ce fierbe, acoperiti vasul si lasati amestecul la macerat timp de 10 minute. In acest timp, puneti intr-un blender doua linguri de fulgi de ovaz si maruntiti-l pana devine pulbere. Strecurati lichidul de patrunjel si aruncati ierburile. Puneti intr-un bol pulbere de fulgi de ovaz si adaugati doua linguri din ceaiul de patrunjel. Amestecati bine, pana cand obtineti o pasta consistenta, apoi puneti un albus de ou. Puteti adauga cinci picaturi de ulei (levantica, arbore de ceai, chiparos sau salvie), dar, daca aveti pielea sensibila, puteti sari peste acest pas. Intindeti masca pe fata si lasati-o sa actioneze timp de 15-20 de minute, apoi clatiti cu apa calduta.

 
   Bicarbonatul de sodiu este un ingredient-minune. Este ieftin si foarte eficient atat pentru tratarea acneei, cat si pentru indepartarea punctelor negre. Avetii nevoie doar de o lingura de bicarbonat si cateva picaturi de apa, atat cat sa obtineti o pasta groasa. Aplicati-o in zonele cu puncte negre si dupa 10 minute clatiti fata.

 
   Se combina pudra de migdale cu putina apa de trandafiri pentru a forma o pasta. Se va intinde pe zona cu probleme si se va mentine pana cand se va intari. Ulterior se va clati cu apa calduta. 


   Se amesteca trei linguri de iaurt cu doua linguri de fulgi de ovaz, o lingura de suc de lamaie si o lingurita de ulei de masline. Amestecul trebuie sa fie aplicat pe fata pentru 5-7 minute, dupa care se spala cu apa rece.

 
   Se face un mix de sare, lamaie si miere in cantitati egale. Va rezulta un scrub ce va exfolia pielea. Poate fi adaugat si iaurt in aceasta combinatie. Se va masa zona afectata cu produsul obtinut timp de 5-10 minute. Se va clati si se va usca.

 
   O alta solutie ar fi o pasta realizata din fulgi de ovaz / pulbere de migdale si apa de trandafiri, aplicata pe zonele cu probleme, cu varful degetelor, pe intreaga fata, pentru aproximativ 15 minute, apoi spalata cu apa rece.


   Pentru a elimina punctele negre amestecati zeama de lamaie cu 5 picaturi de ulei de masline sau migdale. Puteti folosi acest amestec in fiecare zi nu numai pentru a combate punctele negre, ci si pentru a preveni aparitia lor. 

 
   Se va aplica miere calda in portiunea in care sunt punctele negre. Dupa ce se va usca mierea, se va spala cu apa calda.

 
   Amestecati cateva picaturi de suc de lamaie cu o lingurita de zahar si aplicati masca pe fata, masand circular cu varfurile degetelor. Aceasta masca este eficienta pentru eliminarea celulelor moarte si a punctelor negre, iar pielea va deveni mai curata.


  Orezul poate fi si el folosit, se lasa la macerat in lapte, timp de 5 ore, dupa care se face o pasta in blender si se freaca zonele afectate.


   Exfolierea si scrub-ul facial sunt perfecte pentru a elimina celulele moarte si pentru a curate pielea in profunzime. Incearca, totusi, sa lasi un interval de cel putin trei zile intre exfolieri.


   Se amesteca frunze de coriandru si turmeric (sofran) cu apa, iar pasta obtinuta se foloseste ca masca pentru eliminarea punctelor negre.


   O crema preparata in casa din suc de lamaie, miere si praf de copt este perfecta pentru eliminarea punctelor negre.


   Aplicati suc de aloe vera (seva din frunza) pe obraji, barbie, frunte si nas. In afara de ajutorul contra punctelor negre, aloe vera are proprietati antiseptic si cicatrizante si va ajuta la regenerarea pielii. 

   Se dau cativa cartofi prin razatoare, apoi se freaca zonele cu puncte negre si se asteapta 15 minute, dupa care se spala.


   Puteti sa preveniti aparitia punctelor negre cu ajutorul oului. Bateti bine un albus si adaugati o lingura de miere. Aplicati mixtura pe zonele cu problema si lasati-o sa actioneze 20 sau 30 de minute. Spalati-va fata cu apa calduta.







   Aceste solutii simple pentru indepartarea punctelor negre sunt deosebit de eficiente.Totusi, pentru a avea o piele curate, de invidiat, schimbarea trebuie sa inceapa din interiorul corpului dv. Incearcati sa va suplimentati dieta cu produse bogate in beta-caroten si vitamina A (oua, lapte, ton, ficat, boia de ardei, ardei rosu, cartofi dulci, morcovi, legume cu frunze inchise la culoare, dovleac, salata verde, caise uscate, pepene galben, morcov). Vitamina A este esentiala pentru vedere dar si pentru o piele sanatoasa, intrucat ea regleaza productia de sebum a corpului.


 
   Un alt tratament este format din un albus de ou, o lingura cu suc proaspat de lamaie si un servetel de hartie. Dar inainte de a pregati benzile pentru puncte negre trebuie sa va pregatiti tenul urmand acesti pasi:

   Demachiati si curatati bine fata cu un produs special.
   Folositi un scrub bland.Poate fi preparat in casa, de exemplu un scrub cu zat de cafea, sau cumparat. 
   Faceti o baie de aburi! Puneti pe foc o oala larga cu putina apa pe fund, iar cand da in clocot, asezati-va cu fata deasupra ei si acoperiti-va capul cu un prosop. Ramaneti asa macar cinci minute.
   Aplicati benzile facute dupa reteta de mai jos si lasati-le sa se usuce cel putin 20 de minute.
   Spalati-va fata cu apa calduta, apoi aplicati crema hidratanta.
   Reteta: amestecati un albuş de ou şi o lingură cu suc proaspat de lamaie. Bateti-le bine pana incepe sa se formeze o spuma.
   Dintr-un servetel de hartie rupeti bucati de marimea dorita.Va trebuie una pentru nas, una pentru frunte şi una pentru barbie.
   Inmuiati bucatile de servetel in amestecul de ou si lamaie. Trebuie sa le lipiti pe fata imediat, altfel se usuca.
   In 20-30 de minute, cand dezlipiti benzile de pe fata, ar trebui sa se desprinda si punctele negre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis