vineri, 7 iunie 2013

CIREASA - Cerasus vulgaris

   Ciresul este un arbore din Caucaz, foarte cunoscut, de la care se intrebuinteaza cozile cireselor si eventual, uneori, frunzele.

   Compozitia chimica a cireselor: vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E; caroten; mineralele: fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu; oligoelemente: zinc, cupru, mangan, cobalt.
   Ciresele contin si zahar sub forma de levuloza care poate fi asimilat si de catre diabetici.
   Cozile de cireşe contin saruri de potasiu, taninuri de natura catenica, flavonoizi.





   Proprietătile cireselor:
   Cireasa este un fruct care poate fi consumat si de diabetici sau de catre cei care doresc sa slabeasca, pentru ca amageste foamea, dar totodata remineralizeaza organismul.
   Constituie un energizant racoritor, fizic si psihic, care intareste imunitatea corpului, este antiinfectios, sedativ nervos, regleaza functiile stomacului si ficatului.
   Cercetatorii au aratat ca persoanele care consuma zilnic, o luna de zile, suc de cirese sau cirese in cantitate mai mare, intineresc, deoarece acestea regenereaza celulele si fluidifica sangele.
   Cura cu cirese nu se va face insa in exces. 
   Ciresele reprezinta un depurativ puternic, detoxifiant, calmant al sistemului nervos, regenerator hepatic, reglator gastric, digestiv si hepatic, antireumatismal şi antiartritic.
   Actiunea depurativa este puternica datorita acizilor organici.
   Ciresele acţioneaza mai ales asupra ficatului si rinichilor, contribuind la fluidificarea sangelui.

   Ciresele sunt indicate in: afectiuni biliare sau renale, afectiuni catarale ale tractului urinar, artrite, astenie fizica si psihica, ateroscleroza, boli de ficat, batranete, boli psihice, boli nervoase, boli renale, cancer, cistite, colite de fermentatie, colesterol in exces, constipatie, crize migrenoase, demineralizare, depresii, diaree, dismenoree, fermentatii intestinale, guta, hepatita, hipertensiune, intarzierea cresterii la copii, litiaze de orice localizare, migrene, nefropatii, obezitate, pielite, pielonefrita, pletora, prevenirea batranetii, reumatism, senectute, stari de slabire a imunitatii, varice.

   Fructele se pot consuma ca atare in orice cantitate. Este bine sa se faca o cura de cateva zile cu aceste fructe, timp in care sa se consume zilnic cate 500 g fara sa se mai consume nimic altceva la aceea masa. Este util in toate afectiunile descrise mai sus.
   Fructele se pot usca pentru iarna. In acest caz se va pune 1 lingura de fructe uscate la 250 ml si se fierb timp de 10 minute. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este foarte util in special celor care doresc sa slabeasca, dar si la o serie din afectiunile de mai sus. (colita de fermentatie, afectiuni biliare si urinare, ateroscleroza).


   Sucul de fructe poate fi consumat zilnic in orice cantitate doriti sau sub forma de cura, minim 500 g zilnic, sau portionat 200 ml de 3 ori pe zi.Sucul de cireşe provoaca eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism. Reumaticii, gutosii şi artriticii trebuie sa il consume. Sucul de cirese indeplineste si o misiune de curatire a cailor urinare si a intestinelor.






   In caz de migrene este indicat un plasture cu cirese strivite, aplicat pe frunte.

   Mastile cu cirese sunt folosite pentru intretinerea tenului, ajuta pielea uscata si obosita. O mana de cirese curatite de samburi se dau prin mixer. Se aplica pasta obtinuta pe fata, se lasa 20 minute, apoi se spala cu apa calduta, minerala sau necalcaroasa.

   In caz de dispepsii, ciresele se pot consuma sub forma de sirop, compot, dulceata.

   Uleiul extras din samburele cireselor este foarte util in algiile reumatismale, disparitia petelor si a negilor.

   Cozile de cireşe sau frunzele, fierte timp de 15 minute, 2 lingurite maruntite la 250 ml apa, consumate 3 cani pe zi, au efecte in afectiunile renale sau litiaze, diaree.

   Samburii de cireşe sunt recomandati in:
   Colici abdominale: se consuma de mai multe ori pe zi miez de cirese dupa ce se sparg( 5 samburi de fiecare data).
   Viermi intestinali: se pun 40-50 miezuri de cirese in otet de vin, cat sa ii acopere de un deget. Se lasa sa se umfle doua zile. Se mananca 1-3 miezuri de 4-5 ori pe zi.Tratamentul dureaza doua saptamani, apoi se face pauza de o saptamana. Se mai repeta inca o data.

   Cea mai buna cura de dezintoxicare este cura in care se mananca numai cirese, fara nimic altceva, timp de 1-3 zile, aceasta inlesnind eliminarea deseurilor din organism si a toxinelor.
   Cura de cirese se recomanda hepaticilor, carora le regleaza functiile ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afectiuni biliare, celor cu stari avansate de oboseala, anemicilor, copiilor cu deficienta de crestere, celor cu afectiuni nervoase.
In cazul in care doriti sa tineti o cura cu cirese, se poate face: minicura şi cura exclusiva.
   Minicura: dimineata pe stomacul gol, se incepe cu o doza minima de 100g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfarsitul celei de a 3-a saptamani la 500g. De la doza de 300 g se imparte cantitatea in 3 reprize pana la pranz si nu se consuma nici un alt aliment. In timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Pranzurile si cinele usoare vor fi binevenite pentru ca aceasta terapie naturista sa aiba efectele scontate.
   Cura exclusiva. Se face timp de 3-4 zile, perioada in care se mananca doar cirese.Aceasta cura se poate relua in fiecare luna. Intre o priza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. Cantitatea de cirese este cuprinsa intre 2-3 kg pe zi. Capacitatea de absorbtie este diferita de la o persoana la alta. Aceasta cantitate de fructe se consuma in mai multe prize.

   Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusiva inseamna, intotdeauna la inceputul ei, o anumita prudenta, o crestere progresiva a cantitatii, pentru a nu risca anumite tulburari digestive. Motivul este usor de inteles: un organism obisnuit de multa vreme cu un dezechilibru alimentar poate reactiona violent la un nou mod de viata in alimentatie.


   Ciresele au un continut bogat in provitamina A, care creste acuitatea vizuala si intretine tesuturile (tegumente, mucoase, epitelii).




   Incepand cu varsta de 40 ani, unii oameni pot suferi de acidoza sau de alcaloza raspunzatoare de o imbatranire precoce. Prin actiunea sa echilibranta asupra Ph-ului sanguin, cireasa atenueaza aceste tulburari.

   In caz de gripa se lasa la macerat 50 g cozi de cirese la 1 litru de apa, timp de 12 ore. Se fierbe apoi 10 minute si se acopera 10 minute, apoi se strecoara. Se bea in 4 reprize pe zi.

   In caz de colici nefritice se fierb 50 g cozi la un litru de apa. Se bea 1 cana inainte de fiecare masa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis