joi, 9 mai 2013

Narcisa alba si Papalaul


   Denumiri populare: caprine, cocorita, cuprine, flori de primăvara, fulie, galuşte, ghiocei albi, ghiocei de munte, ghiocei de gradina, ruscuta plina si goala, chirsenis, zarnaiadele.




   In traditia populara ceaiul se foloseste la durerile de piept, in aprinderile de plamani, pentru batai neregulate ale inimii. 

   Bulbii acestei plante sunt mortali in doze de peste 10g pe zi.


   Compozitie chimica: alcaloizi narcisina şi glicozide ale izometonului. Bulbii contin alcaloizii licorenina, gelantina, licorina, narcisidina, care sunt foarte toxici. Simptomele intoxicatiei sunt: hipertensiune accentuata, somnolenta, miscari convulsive, degenerarea functională a ficatului.


   Actiune farmaceutica: florile au proprietati linistitoare, calmante, emoliente, dezinfectante, de antiseptic pulmonar.


   Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: anxietate, astm, diaree, nevroza cardiaca, stari de agitatie sau nervozitate, tahicardie, tuse.



   Doua linguriţe de petale de narcisa se vor pune în 250 ml apă clocotita. Se vor acoperi pentru 10 minute dupa care se poate consuma cate 2 cani pe zi. Este mult mai util ca aceasta planta sa se combine la preparare cu alte plante si atunci efectul tratamentului este mai puternic.


   Sirop: intr-un borcan se vor pune un strat de petale de narcisa care se vor acoperi cu miere, apoi inca un strat de petale şi alt strat de miere. Se va face tot asa pana la umplerea borcanului. Se va lasa apoi 2 luni la rece, timp in care nu se umbla la borcan. Dupa acest interval de timp se poate strecura si se poate apoi consuma ca orice sirop in dilutie cu apa.

                                                              Papalau




   Denumiri populare: babuschi, basicuta de roseata, besica, boborea, bubuclie, buruiana de buba, buruiana de abuba, cereasa ovreiului, cereasa besicata, curcubatica, dalac, fusei salbatec, gherghinar, gogoase, iarba bubei, maselare, papala, pulpe de padure, puturoasa.


   Compozitie chimica: fructele contin acid citric, substante amare (fisolina), contine alcaloizi, mucilagii, zaharuri, substante minerale si are gust putin agreabil acru-amarui. Fructele se culeg la maturitate si sunt comestibile atat crude cât si uscate. Se folosesc la prepararea dulceturilor, marmeladei, bomboanelor, contin zaharoza, acizi si o mare cantitate de vitamina C.  Planta mai are clorofila, vitamine, etc.


   Atentie! Planta in intregime este toxica in afara frunzelor, deoarece comntine multa solanina. Se poate interveni cu carbune vegetal in cazurile de intoxicaţie.


   In traditia populara decoctul fructelor se bea si se fac spalaturi pe cap si corp in cazurile de eriteme, pelagra, etc. Cu decoctul partilor aeriene se spala eruptiile si eczemele noilor nascuti. Boabele rosii, plamadite in vin, sunt utilizate intern contra ascitei. Se mai foloseste contra durerilor de masele si urechi. Fructele plantei se intrebuinteaza ca infuzie in tratamentul furunculozei.

   Descriere: planta cu tulpina ramurata chiar de jos, frunzele cu codita lunga, asezate cate doua, florile alb-galbui, aplecate in jos, la subtioara frunzelor, fructul o bobita rosie ca o cireasa, inchisa intr-o basica rosie, umflata ca un balon. Creste prin paduri, tufisuri, livezi. Recoltare iunie-iulie.


   Actiune farmaceutica: contra reumatismului, decongestiva, diuretica, febrifuga, laxativa. Se foloseste extern, iar intern cu precautie, pentru ca ar putea produce intoxicatii. Boabele aduc urinare multa fiind foarte diuretice, ajutand si la eliminarea nisipului renal sau biliar.


   Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: adenom de prostata, afectiuni renale, ascita, calculi biliari si renali, colici abdominale, dureri diverse inclusiv cele reumatice, furunculoze sau diferite afecţiuni ale pielii, intern se va lua cu precauţie în litiaze biliare şi renale, gută, reumatism, stări congestive hepatice. 


   Cantitatea maxima este de 250 ml infuzie impartita in cursul zilei luata cu inghitituri mici.


   3 linguri de fructe proaspete se pun la 1 litru de apa. Se fierbe timp de 5 minute. Se lasa vasul acoperit timp 20 minute, apoi se strecoara. Se bea intreaga cantitate in mai multe reprize pe parcursul unei zile. Favorizeaza eliminarea uratilor se foloseste in litiaza biliara si renala, guta, reumatism. Este util in litiaze biliare, renale, reumatism, ascita, adenom de prostata fiind foarte diuretica mai ales atunci cand se opreste urina si se doreste eliminarea urinei.
 
   Din 2 lingurite de fructe se va face un ceai. Se pun in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se aplica extern sub forma de comprese sau cataplasme, utile în reumatism, ascita.

   Must de fructe de papalau si must de struguri. Se iau in parti egale si se pun la fermentat, dupa care se trage in sticle de culoare inchisa. Se astupa ermetic si se pastreaza la rece. Este util pentru combaterea colicilor, ca laxativ, si mai ales diuretic. Se bea cate 1 paharel dimineata.

   Se fierb 2 linguri de planta timp de 10 minute in 500 ml lapte. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se pun comprese caldute sau se tamponeaza fata cu vata inmuiata in aceasta solutie.


2 comentarii:

  1. Foarte frumos articol, din ce am citit pana acum, pe blog ma refer, doar articole utile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru aprecieri.Incercam sa impartasim ceea ce stim cu ceilalti, dar si vizitatorii pot veni cu sfaturi si trucuri.

    RăspundețiȘtergere

ShareThis