sâmbătă, 18 mai 2013

Alcoolismul

   Intoxicatia etilica, atunci cand devine cronica, tinde sa cauzeze transformari radicale ale personalitatii, deteriorari ale organelor si distrugerea vietii sociale.
   Aceasta afectiune se caracterizeaza prin alterari ale starii psihice, fizice si fiziologice.
   Desi alcoolul este un puternic deprimant al sistemului nervos, intr-o prima faza a intoxicatiei acute, persoana afectata va manifesta o pasagera stare de excitatie, cu tendinte expansive, vanitoase ori violente, cu logoree, euforie si autocontrol redus, ajungand, in functie de personalitate, pana la iscare de scandaluri, delicte sau acte de vandalism.Aceasta etapa nu dureaza foarte mult, mai ales daca abuzul de alcool continua.Curand, se instaleaza o stare caracterizata prin necoordonare motrica, vedere dubla, sensibilitate diminuata, somnolenta si reactii lente, slabiciune si pierderea cunostintei.Daca volumul de alcool ingerat este prea mare, raportat la posibilitatile de eliminare, se instaureaza coma alcoolica. 



   In ceea ce priveste consumul cronic de alcool, exista o clasificare  a bautorilor.Astfel, o prima categorie o reprezinta consumatorii care gasesc in patima lor o iluzorie senzatie de alinare, in incercarea de a-si depasi insatisfactiile cotidiene.La acestia, dependenta se instaureaza gradual.
   Al doilea tip de bautori este acela la care, desi nu s-a instaurat dependenta, consumul frecvent si abuziv a provocat deja alterari ale starii de sanatate.
   Cel de-al treilea tip de bautor manifesta o dependenta fizica fata de alcool, astfel ca nu se poate dispensa de acest obicei, desi se poate opri inainte de a ajunge la ebrietate.In schimb, intr-o alta categorie intra aceia care vadesc o adictie (dependenta) psiho-fizica fata de bauturile alcoolice si care, adesea, beau necontrolat pana la pierderea discernamantului.
   Intr-o ultima categorei intra bautorii periodici, care alterneaza zilele de abuz cu acelea de abstinenta partiala sau completa.




  
   Alcoolismul cronic se manifesta prin varsaturi, digestie dificila, greturi, dureri gastrice, pirozis, scaderea poftei de mancare, palpitatii, tremur, uneori halucinatii, disfunctii sexuale, dezinhibitie, preschimbari caracteriale, stari de furie, neputinta sau tristete.Finalmente apar bolile hepatice si renale, decadenta intelectual-afectiva, dementa si paraliziile, cu reducerea drastica a sperantei de viata.

   Alcoolicul este un bolnav, insa, prin faptul ca alcoolismul tinde sa suspende discernamantul, vointa si constiinta, este cert faptul ca, la un anume nivel de adictie, bolnavul nu mai poate reusi depasirea propriei stari, facand apel doar la vointa.De aceea, este necesara sustinerea, consilierea si motivarea sa permanenta de catre o persoana cu experienta - medic, preot, psiholog.
   Renuntarea la alcool se face, de regula, gradual, dar se poate realiza si dintr-o data, cand bautorul este foarte motivat, voluntar si a constientizat suficient de mult inconvenientele alcoolismului.

   Legat de intoxicatia acuta ce precede coma alcoolica, pe care o recunoastem daca vom constata o respiratie dificila, racirea corpului, somnolenta si paloare, se bea apa calda si se provoaca voma.Se spala fata cu apa rece, se aplica comprese reci pe frunte si se fac frictini energice.

   Decoctul de ghinda este un remediu indicat in intoxicatiile alcoolice.Se pune o lingurita de ghinda maruntita la o cana de apa, se fierbe 5 minute si se beau doua-trei cani pe zi, dupa mese.

   In combaterea starilor de ebrietate, se vor administra 3 transe a cate 6 lingurite de miere, din 20 in 20 de minute.Uneori cel intoxicat cu alcool poate fi trezit din betie daca va consuma un pahar cu apa rece in care s-au pus 50 picaturi de tinctura de propolis.

   In alcoolismul cronic, se consuma zilnic 100-120 g de miere, in cate 3 portii.

   Infuzia de catina alba se foloseste in tratarea alcoolismului, in cadrul unor cure de
durata.Se adauga 5 lingurite de fructe zdrobite la 500 ml de apa clocotita, se lasa vasul acoperit 30 minute si se consuma fractionat, in cursul unei zile.

   Decoctul din seminte de patrunjel si coaja de lamaie este indicat in alcoolismul cronic.Se adauga cate 10 g din fiecare ingredient la 500 ml de apa si se fierbe pana scade la jumatate.Leacul se consuma cu 30 de minute inainte de mese.

   Tinctura de ardei iute se foloseste in curele de dezalcoolizare.Se vor tine la macerat 20 g ardei in 100 ml alcool alimentar de 70 de grade, vreme de o saptamana.Se administreaza cate 10-30 picaturi, turnate intr-o cana de ceai, preparat din anghinare, unguras sau tintaura.

   Droijdia de bere se consuma zilnic, in cantitati de 50-70 g, pana la dezintoxicare.

   Maceratul de aloe contribuie la dezintoxicare.Se da prin masina de tocat o planta de 3-5 ani si se pune intr-un vas de sticla, alaturi de 3,5 litri vin rosu natural si 2,5 kg miere de salcam.Se macereaza 5 zile intr-un loc racoros si intunecos.Se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi, cu o ora inainte de masa.Cura se face pe o periaoada de 3-4 saptamani, iar in aceasta vreme se recomanda o alimentatie vegetariana, fara lapte, oua si carne.


 

 

  

2 comentarii:

  1. Nu e bun alcolul asta, iti distruge tot organismul. Mai bine bei apa plata sau suc natural si gata, ai scapat de o mare problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ar gandi mai multi asa, ce bine ar fi...Alcoolul provoaca multe probleme, ce nu se mai pot repara, din pacate.

      Ștergere

ShareThis