sâmbătă, 27 aprilie 2013

Usturoiul


   Denumiri populare ale usturoiului: ai, ai de gradina, ai de primavara, ai de vara, aniu, baib, ceapa alba, osturoi, pur, scaloi, usturoi de primavara, usturoi de toamna, usturoi de vara, usturoni.
   In tradiaia populara este unul dintre cele mai importante leacuri babesti. 





   Se foloseste sub forma de mujdei, în indigestii, dureri abdominale, stari gripale, dureri de cap, contra viermilor intestinali, (se mananca mujdei pe stomacul gol).

   Mujdeiul se bea adeseori pe nemancate ori se trag bolnavii cu el pe maini şi în acest scop se prepara mai mult cu apa şi otet.    

   In caz de diareea grava: se unge corpul cu usturoi pisat, sau se inghit 3 catei de usturoi şi 3 fire de piper.
   Se foloseste contra durerilor de masele, durerilor de urechi şi nevralgiilor, introducandu-se un catel in urechea din partea dureroasa.Tot in caz de dureri de urechi se imbiba un tampon de vata in suc de usturoi, cu ulei si se introduce in urechea afectata.



   In caz de unghii care au probleme, acestea se ung cu usturoi pisat, seara inainte de culcare.


   Contra bataturilor: se tin picioarele în lesie tare de ciucalai de porumb şi apoi se leaga cu usturoi pisat.Sau se poate folosi usturoi pisat amestecat cu putin otet si se aplica pe bataturi.


    In caz de furuncule: se aplica pe acestea un bulb de usturoi copt in cuptor.


   Pentru tuse: se ung talpile picioarelor cu usturoi pisat si se incalzesc bine inainte de culcare.

   Se indica un consum sporit de usuturoi la bolnavii ce sufera de plamani sau hipertensiune.


   Ca si vermifug, se piseaza 5 catei de usturoi si se amesteca cu o lingura de hrean ras, luandu-se tratamentul pe stomacul gol.

   Se poate fierbe usturoi cu o planta numita "iarba limbricilor" si se consuma aceea zeama, tot pentru viermi intestinali.



   Compozitie chimica: se foloseste bulbul, care contine: saruri minerale, ulei volatil, glucide, protide, lipide, acizi organici: citric, malic, piruvic, succinic, glicuronic, citric, alina, alicina.


   Actiune farmaceutica: alicina, garlicina şi produsii de descompunere ai usturoiului ii imprima o puternica actiune antimicrobiana indeosebi la faringite şi in infectiile tubului digestiv, previne ateroscleroza, este un antiseptic intestinal, cardiotonic, bradicardizant, diuretic, antigutos, stomahic, carminativ, vermifug, febrifug, creste capacitatea de aparare antivirala şi antimicrobiana, anticancerigen, are actiune asupra lipidelor sangvine, ateromului şi presiunii arteriale. Scade nivelul de colesterol şi trigliceride. Are actiune fibrinolitica şi anti-trombotica, actiune imunostimulatoare, echilibreaza grasimile din sange, previne cancerul digestiv
.
   Se indica în urmatoarele afectiuni: afectiuni pulmonare, arterioscleroza, boli infectioase (profilactic şi curativ), astenie generala, astma, ateroame, ateroscleroza, atonie digestiva, bronsite cronice, cancer, cangrene, colesterol în exces, diaree, dizenterie, edeme ale membrelor, enterite, flatulenta, flebite, gripa, guta, hemoroizi, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, imunitate scazuta, inapetenţa, infectii, litiaza urinara, micoze cutanate, nevralgii reumatismale şi ale urechilor, oligurie, parazitoze digestive,  reumatism, spasm intestinal, spasm vascular, tonic cardiac, tromboze, tuberculoza, tulburari de circulatie periferica, tumori, tuse, ulcer varicos, varice. 


   Pentru afectiuni interne: 25 g suc de usturoi se pun în 200 ml lapte şi se consuma zilnic.

   Tinctura de usuroi: la 50 g de usturoi curatat şi pisat se va pune 250 ml alcool alimentar preferabil de 96%. Se tine timp de 15 zile, apoi se strecoara.
Peste această tinctura dupa strecurare ca sa fie mai eficienta se mai poate pune 2 sticlute de tinctura de propolis.Se vor agita bine înainte de intrebuintare. Se iau cu picatura după urmatorul grafic. Este bine sa fie puse în lapte.

Ziua 1: dimineata: o picatura, la pranz: o picatura, seara: 2 picaturi.
Ziua 2: dimineata: o picatura, pranz: 2 picaturi, seara: 2 picaturi.
Ziua 3: dimineata: 2 picaturi, pranz: 2 picaturi, seara: 2 picaturi.
Ziua 4: dimineata: 2 picaturi, pranz: 2 picaturi, seara: 3 picaturi.
Copii vor putea sa se opreasca aici si sa inceapa sa scada tot cate o picatura pe zi pana vor ajunge la o singura picatura. Adultii si cei care doresc pot sa continue cu acest mod de administrare pana vor ajunge la 15-20 de picaturi de 3 ori pe zi, dupa care vor scadea tot cate o picatura pe zi, pana vor ajunge din nou la 1 picatura. Se poate face de 2 ori pe an această cura.

   In caz de probleme digestive se iau 2 catei de usturoi, care s-au tinut in lapte, 250 ml.

   Zilnic se mananca 3 cătei de usturoi pentru refacerea organismului şi chiar întinerire.

   20 g de bulbi maruntiti se vor fierbe in 500 ml apa timp de 15 minute. Se strecoara şi se fac clisme pentru parazitii intestinali, cateva zile la rand.

   Exista foarte multe retete cu usturoi, cateva sute, dar eu am ales sa le amintesc pe cele mai uzuale.
   Un catel, doi, de usuroi, se pot consuma zilnic, dimineata.

   In caz de tuse sau hipertensiune, se iau 20-30 picaturi de tinctura de 2 ori pe zi.

   Contra teniei: se zdrobesc cateii de la o capaţana mare, apoi se clocotesc pentru 20 minute în 200 ml lapte. Se va bea în fiecare dimineata, pe nemancate pana la disparitia teniei.

   Din usturoi pisat, amestecat cu grasime si ulei rezulta un unguent numit "mustarul dracului", folosit in tumorile albe.

   Dezinfectia plagilor se face cu suc de usturoi 10% amestecat cu 1-2% alcool sau comprese cu otet de usturoi (30 g de usturoi ras, macerat 10 zile la 500 ml otet).

   Slabiciune generală si astenie: un amestec cu 2 parti de ulei camforat şi o parte de usturoi se foloseste la frectii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis