miercuri, 13 martie 2013

Lupta cu parul gras





   O problema cu care stiu ca se confrunta multe femei si care imi da si mie dureri de cap este parul cu tendinta de ingrasare.Ma uit in jurul meu si vad doamne si domnisoare super aranjate, cu un machiaj impecabil, cu o tinuta eleganta, cu bijuterii si accesorii dragute... si totusi ceva nu este in regula.Aspectul parului, care pare imbacsit si nespalat, desi poate nu au trecut 24 de ore de la ultimul dus.Asta ne indica un par si un scalp cu tendinta de ingrasare.Desigur, solutii exista si nu trebuie decat sa ne documentam sau sa cerem sfatul unui specialist.
   Secretia de sebum de la nivelul scalpului ne asigura hidratarea si sanatatea parului, dar atunci cand cantitatea secretata este prea mare, apar problemele.Fireste aceasta secretie in exces poate fi insotita si de alti factori: stres, sampoane si tratamente neadecvate, dereglari hormonale, tipul de par, tratamente medicamentoase, predispozitia genetica. 

   In urma unei secretii de sebum prea mari, poate aparea matreata seboreica, cu care este destul de greu de luptat, insa nu imposibil.
   Sa vedem acum ce putem face pentru a mentine sebumul la cote normale.

   1. Atunci cand ne spalam parul, trebuie sa urmam o anumita rutina.Temperatura apei sa fie cea indicata, adica nu prea inalta, samponarea si masajul scalpului sa nu fie facut cu unghiile ci cu buricele degetelor si intr-un mod cat mai bland.

   2. Sa ne alegem o tunsoare si o coafura care sa ne permita sa ne ingrijim mai usor parul si sa nu fim nevoite sa aplicam foarte multe produse de hairstyling.

   3. Alegerea samponului, balsamului, mastii potrivite pentru parul si scalpul nostru.Bine ar fi sa facem teste la dermatolog, pentru a afla cu certitudine ce tip de scalp avem si ce tip de fir de par.Apoi sa alegem tratamentul potrivit si produsele de curatare potrivite.Ar trebui ca produsele alese sa nu fie pe baza de sulfati, ci sa contina extracte de lamaie, eucalipt, rozmarin, menta.Nici sampoanele 2 in 1 nu sunt indicate, deoarece de obicei un produs nu poate face doua lucruri, iar in cazul nostru, riscam sa ne incarcam si mai rau parul.Un alt produs ce ne poate da o mana de ajutor, este samponul uscat, ce ne scoate din impas, atunci cand avem nevoie de o solutie urgenta si cu care putem amana spalarea pentru o zi-doua.Aplicarea balsamului, daca este necesara, sa se faca numai si numai pe lungimea parului, nicidecum pe scalp.

   4. Indicat ar fi sa renuntam la uscarea termica a parului, dar daca nu se poate, atunci macar sa nu folosim o temperatura foarte mare, deoarece la fel ca si in cazul apei fierbinti, glandele ce produc sebum vor fi suprasolicitate.






   5. Sa ne ingrijim mereu parul, sa il protejam de praf si vant si un sfat pe care eu una nu il prea urmez: sa nu ne trecem degetele prin par de nenumarate ori pe zi.Toti microbii si toata grasimea de pe degetele noastre, trec in par si numai bine nu ii fac.



Nu sunt niste sfaturi greu de urmat, cu putina atentie, rabdare si produsele potrivite putem sa ne bucuram de o podoaba capilara frumoasa si sanatoasa.Sigur, nu ne dorim un par ca al domnisoarei  din prima poza, ci tindem spre cel din a doua, nu-i asa?
    

  
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis