marți, 12 martie 2013

Asezarea corecta a veselei

   Aceasta postare am facut-o gandindu-ma ca nu o data, am avut musafiri la masa si nu stiam cum sa asez tacamurile, astfel incat toata lumea sa fie multumita.Sper sa va fie si voua de folos, atunci cand pregatiti o masa mai deosebita sau cand va vin persoane la masa.Totodata, daca jucati rolul de musafir, trebuie sa aratati ca stiti sa folositi tacamurile din fata dumneavoastra si ca aveti stil si eleganta in manuirea lor.
   Atunci cand incepi, trebuie sa stii ca, furculitele se gasesc in partea stanga, iar in dreapta, cutitele si lingurile.Cutitele au lama indreptata spre farfurie si in general tacamurile se folosesc in ordine, incepand cu cele mai indepartate de farfurie.Furculita si cutitul care sunt cele mai apropiate de farfurie, sunt pentru felul principal.Tacamul pentru desert, fie ca este furculita sau lingura, va fi asezat paralel sau diagonal fata de marginea mesei, in partea de sus a farfuriei.
   In cazul in care uitam cum trebuiesc folosite tacamurile sau ordinea lor, putem urmari gazda si o putem lua drept exemplu.

   In parte stanga a farfuriei se incepe dinspre exterior inspre farfurie cu servetul (1), care este indicat sa fie de panza, simplu, dar ornat cu gust.Urmeaza furculita pentru salata (2), furculita pentru peste (3) si furculita pentru felul principal (4).
   Prima farfurie este farfuria principala (6), una intinsa, peste care se aseaza  bolul pentru supa (5), iar pe diagonala cu acestea, deasupra tacamurilor din partea stanga, se afla o farfurie pentru gustari tartinabile (10) si cutitul pentru aceste gustari (11).In partea de sus a farfuriei principale, se aseaza lingurita si furculita pentru desert (12).
   In partea dreapta a farfuriei principale, de la interior spre exterior, asezam cutitul pentru felul principal (7), cutitul pentru peste (8) si lingura pentru supa (9).


   Deasupra tacamurilor, asezate in scarita, de la exterior spre interior, avem paharele si incepem cu paharul pentru vin alb (13), urmat de cel pentru vin rosu (14) si cel pentru apa (15).

   Felul in care folosim tacamurile este si el extrem de important.In ceea ce priveste furculita si cutitul, avem doua modalitati:
   -modelul britanic: furculita se tine doar in mana stanga si cutitul in dreapta.Se taie o bucatica si se duce la gura cu mana stanga.Asa se evita schimbarea tacamurilor dintr-o mana in alta si zdranganitul acestora.
   -modelul american: in timp ce se foloseste cutitul pentru  a taia, furculita este tinuta in mana stanga. Dupa ce se taie o bucatica, se aseaza tacamurile in farfurie si se foloseste mana dreapta pentru a manca..Este interzis sa fie taiate toate bucatile odata si apoi sa se foloseasca furculita doar pentru a manca.Cutitul se tine intre degetul mare si cel mijlociu , iar aratatorul se sprijina pe spatele manerului si nicidecum pe lama.Furculita se foloseste cu dintii in jos, iar in timp ce mancam, nu se gesticuleaza cu tacamurile, se tin deasupra farfuriei si nu ridicate prea mult in aer.
   In ceea ce priveste supa, se mananca cu lingura, fara zgomot si fara a ridica bolul de pe masa si fara a-l inclina.Lingura se tine intre degetul mare si aratator, ca pe un creion si va fi dirijata  cu ajutorul degetului mijlociu si incheieturii mainii.
   Atunci cand terminam un fel de mancare, asezam paralel tacamurile folosite in farfuria respectiva, furculita cu dintii in jos.Asezarea tacamurilor incrucisat, inseamna ca se mai doreste o portie din felul de mancare respectiv.
   Atunci cand se serveste o bautura, indiferent de natura ei, tacamurile se aseaza pe farfurie, inainte de a ridica paharul.

   La masa trebuiesc evitate zgomotele, iar la sfarsit, curatarea dintilor nu se face in nici un caz in public.


Cam acestea ar fi sfaturile ce ne ajuta la pregatirea unei mese, iar comportamentul nostru in timp ce mancam, tine de educatia fiecaruia.  
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis