luni, 23 iulie 2012

Alegerea scaunului auto pentru copii

Stim ca siguranta copiilor este cel mai important lucru pentru parinti, de aceea va oferim cateva sfaturi despre cum sa alegeti un scaun auto pentru copilul dvs.:


1. Varsta si greutatea copilului. Pentru a raspunde nevoilor clientilor, producatorii scot la vanzare diferite tipuri de scaune care au ca prim criteriu de diferentiere varsta si greutatea. In cazul nou-nascutilor care cantaresc pana in 9 kilograme, exista asa-zisele „cosulete” sau „scoici”, care se asaza cu fata in directia opusa sensului de mers. Spatarul are o inclinatie de 135 grade, fiind special dezvoltate pentru a proteja coloana vertebrala fragila a bebelusilor. Cand copilul creste, puteti opta pentru un scaun auto grupa 0-1(0-18 kg) sau 1-2-3 (9-36 kg).

Inaltatorul este recomandat copiilor cu o greutate cuprinsa intre 18 si 36 kg. Dat fiind faptul ca nu beneficiaza de centuri, nu este indicat sa va grabiti cu achizitionarea unuia.

Puteti renunta la inaltator atunci cand copilul sta suficient de confortabil pe spatar si atinge cu picioarele podeaua. Centura de siguranta nu trebuie sa treaca peste gatul copilului, in timp ce partea de jos trebuie sa se aseze peste coapse, si nu peste abdomen. In general, acest lucru se intampla la varsta de 8-12 ani, cand cel mic are o greutate de 35 kilograme si o inaltime de 1,45 metri.

2. Sistemele de siguranta. Montarea unui scaun auto pentru copil poate sa fie dificila de la o masina la alta, banchetele din spate fiind diferite. In principiu, magazinele ar trebui sa permita instalarea scaunului pentru a vedea daca se potriveste autoturismului dumneavoastra. Dupa ce l-ati instalat, acesta nu trebuie sa se miste mai mult de 2-3 cm in lateral.

Totusi, exista cateva criterii de siguranta pe care trebuie sa le luati in calcul. Potrivit reglementarilor europene, pentru ca cel mic sa fie in siguranta, scaunele auto trebuie sa aiba sistem de prindere in 5 puncte. Astfel, vor fi impiedicate alunecarea si zguduirea copilui in cazul unor frane bruste sau al unui accident. Pentru a va asigura ca beneficiaza de acest ham de prindere, cautati pe eticheta produsului litera “Y”.

In cazul nefericit al unui accident, fortele pot fi egale sau pot depasi o tona, de aceea este esential sa cautati un scaun auto al carui producator propune solutii pentru absorbtia acestor forte si pentru protejarea copilului.

De cele mai multe ori montarea corecta a scaunului face diferenta in cazul unui accident. Din pacate, doar o treime din acestea sunt montate asa cum trebuie. Pentru a preveni astfel de situatii, cautati scaunele care beneficiaza de tehnologia ISOFIX (sistem lansat in 1997 si dezvoltat in colaborare cu Volkswagen).

3. Scaunele deja folosite. In cazul unui buget redus, cei mai multi parinti aleg sa cumpere un scaun auto deja utilizat. Inainte de a face acest pas, intrebati proprietarul daca in timpul utilizarii a avut loc vreun accident. Evenimentele rutiere pot deforma structura scaunului, ceea ce se rasfrange direct asupra sigurantei copilului.

4. Materialele din care sunt construite. Copii sunt foarte sensibili la miscare, de aceea este foarte posibil sa li se faca rau si sa vomite. Pentru “a scoate fata” scaunului, asigurati-va inainte ca materialul este usor de intretinut si de curatat.

Pentru un plus de siguranta, puteti opta pentru un scaun confectionat dintr-un material textil anti-alunecare, ignifug si rezistent la lumina (scaunul nu ia foc in cazul unui accident) si fara compusi toxici (coloranti etc).

2 comentarii:

ShareThis